Forside

Euranet logo - her er du -Hent udsendelser

Artikler

Hør os her

Nyhedsbrev

Links

Kontakt os



 

 

 

Her kan du downloade vores radio udsendelser


Alle udsendelser på denne side kan gratis og frit benyttes af alle ikke-kommercielle radio stationer.
Udsendelserne er desuden helt fri for KODA afgifter og reklamer.
Udsendelserne er i MP3 format i høj kvalitet, med en bithastighed på 192 kbps

Højreklik på linket og vælg "gem destination som" for at hente filerne.

Add to Google

Udsendelser fra 2013 - 2014

Danske EU politikers indflydelse i EU

Udsendelse fra d. 22. maj 2014

Vi er nu klar med en kommentar fra vores mand nede i Bruxelles. Vores journalist Jan Simmen har set lidt på, hvem af de danske parlamentarikere der faktisk har eller i hvert fald kan have indflydelse. Du vil også høre om, hvorfor det på det er besynderligt, at Venstre har valg Ulla Tørnæs som spidskandidat, men at netop Venstre ellers er et godt eksempel på et parti med indflydelsesrige EU-politikere. Men her Euranet Danmarks redaktørs kommentar fra Bruxelles.
 

 

Interview med Bendt Bendtsen

Udsendelse fra d. 20. maj 2014

Danskerne skal stemme om EU-patentdomstolen søndag 25. maj 2014. Valget finder sted samme dag, som danskerne skal vælge medlemmer til Europa-Parlamentet. Vi har talt med medlem af EU-parlamentet, Bendt Bendtsen fra de konservative omkring det kommende EU valg, og om hans arbejde i EU parlamentet samt hvilken indflydelse han mener han har som parlamentariker.
 

Valget du ikke har hørt om, men stemmer til: Kampen om Kommissionsformanden

Udsendelse fra d. 13. maj 2014

Et interview med de fire mest fremtrædende EU politikere i hele EU. Ingen andre danske medier har fået adgang til så prominente personer. Det drejer sig om de fire mest fremtrædende leder af EU fraktionerne i EU Parlamentet, deriblandt blandt andet præsidenten eller formanden for EU Parlamentet, Martin Schulz. Danske Bendt Bendtsen medvirker desuden også.

Mens EU valget i Danmark, og alle andre steder i EU, koncentrer sig om, hvem der bliver valgt ind i selve EU parlamentet, så er der i hvert fald fire topkandidater i EU der derudover også kæmper en helt anden valgkamp. Nemlig kampen om EU’s mest prestigefulde og magtfulde på. Posten som Kommissionsformanden og dermed Manual Barossos afløser.

Den fulde debat kan desuden høres her
 

Interview med MEP Morten Løkkegaard

Udsendelse fra d. 5. marts 2014

Vi har talt med medlem af EU-parlamentet, Morten Løkkegaard på hans kontor i Bruxelles, omkring det kommende EU valg til maj, og om hans arbejde i EU parlamentet. Laver de her politikere overhovedet noget? Sidder de ikke bare med fødderne oppe på bordet i 5 år? Kan de overhovedet pege på noget som helst de har udrettet? Det er nogen af de spørgsmål vi har prøvet at få et svar på. Det er Journalist Jan Simmen der interviewer.
 

Putin skræmmer tidligere østbloklande

Udsendelse fra d. 5. marts 2014

Forskellige historier der har flere ting til fælles. Alle er bange for situationen i Ukraine. Tre journalist kollegaer har oplevet hvordan det tidligere Sovjet kørte netop deres land mere eller mindre over, uden nogen rigtig gjorde noget.
 

Interview med MEP Anne Jensen

Udsendelse fra d. 29. november 2013

Vil EU løbe tør for penge i 2014? EU kan nemlig gå ind i år 2014 med et underskud på mindst 20 milliarder euro. Anne Jensen som er medlem af Europa parlamentet for venstre, mener at Europa-Kommissionen er meget forsigtige i deres vurderinger, og at dette tal kan være endnu højere. Hun påpeger også at lande som Danmark, Sverige, Holland og Storbritanien, er nogle af de værste når det kommer til at ikke ville betale regningerne. Hvordan det hænger sammen kan du høre i denne udsendelse, hvor vi har talt med Anne Jensen.
 

Connect Euranet - Youth On The Move i Marseille

Udsendelse fra d. 28. oktober 2013

I denne udsendelse retter vi blikket mod Marseille, hvor Europa-Kommissionens direktorat for uddannelse, ungdom og kultur fornylig afholdte et stort Youth On The Move event. Youth On The Move er et af EU's flagskibs projekter, med fokus på de unges arbejde og uddannelse på tværs af EU grænserne. Connect Euranet var tilstede i Marseille, og vi har talt med Kommisionens Direktør for Kultur og kreativitet Michel Magnier.

Vi har også talt med Gérald Colleaux som er Kommunikations Administrator for Kommissionen. I udsendelsen kan du også høre en tysk studerende og frivillig fortælle om hendes mening og erfaring med projekter som Youth On The Move.
 

Morten Løkkegaard og de frie medier

Udsendelse fra d. 11. oktober 2013

De frie medier er under pres i Europa. Ikke kun udenfor EU og i de nye østeuropæiske medlemslande. Men også i hjertet af EU er der problemer, og selv EU kommisionen forsøger at styre medierne. Derfor skal mediernes uafhængige rolle støttes fra politisk side. Det mener i hvert fald Morten Løkkegaard, der er medlem af Europaparlamentet for venstre og budgetforhandler for Europaparlamentets kulturudvalg. Han har været involveret i tre konkrete programforslag, der skal styrke medierne forskellige steder. Vi talte med Morten Løkkegaard om de tre programmer, der skal give opbagning til den uafhængige presse.
 

Connect Euranet -Erasmus+

Udsendelse fra d. 11. oktober 2013

I en tid, hvor der på EU plan bliver talt om at skære ned på stort set alle områder, er et området undsluppet sparekniven. Det er det internationale studieprogram, Erasmus. Erasmus hovedformål er at give tilskud og legater til studerende, så de kan læse, lære sprog og komme i praktik i andre EU lande Morten Løkkegaard, der er medlem af europa-parlamentet for Venstre og Parlamentets kultur -og uddannelsesudvalg, har været med til at kæmpe for at bevare og styrke det populære program, og vi talte med ham efter en rundt-om-bordet debat, der blev holdt i Europaparlamentet.
 

Connect Euranet - Marie Curie fonden

Udsendelse fra d. 11. oktober 2013

Hvordan kan videnskab og research fremme udviklingen for den næste generation i EU? Det blev diskuteret på et åbent rundt-om-bordet debatmøde i Europaparlamentet i Bruxelles. Her blev videnskabslegatet for unge forskere, Marie Curie fonden og EU´s investeringer i innovation, research og teknologi taget op og vendt. En af dem, der deltog i debatten er Betinne Gola fra Eurochambres, der er en europæisk sammenslutning af foreninger og virksomheder. Hun ser programmet fra et forretningsmæssigt synspunkt.
 

EU: Dårligt nyt for rygerne

Udsendelse fra d. 8. oktober 2013

EU mener at have dårligt nyt for rygerne og tobaksindustrien. De grønne mener dog at det netop vedtagne forslag langt fra er vidtgående nok. Netop "grønne" cigaretter, med "frisk" smag eller smag af alt andet end tobak, bliver forbudt. Dog ikke nu, men om 5 år, og de elektroniske cigaretter kom også under beskydning.
 

Connect Euranet - Youth On The Move ved WorldSkills i Leipzig

Udsendelse fra d. 23. juli 2013

I denne udsendelse sætter vi fokus på Worldskills, et stort event som for nylig blev afholdt i Leipzig i Tyskland. Connect Euranet var sammen med Europa-Kommissionens - direktorat for Uddannelse, ungdom og kultur tilstede i Leipzig, og vi har talt med EU Kommissær for Uddannelse, Kultur og Ungdom Androulla Vassiliou samt EU's socialkommissær Laszlo Andor.

I udsendelsen kan du også høre et par studerende fortælle om deres erfaringer og meninger omkring EU projekter som Youth On The Move.
 

Connect Euranet - Youth On The Move i Zagreb

Udsendelse fra d. 9. juli 2013

I denne udsendelse sætter vi fokus på Kroatien, der netop er blevet medlem af EU. Europa-Kommissionens - direktorat for Uddannelse, ungdom og kultur afholdte for nylig et Youth On The Move event i Kroatiens hovedstad Zagreb. Youth On The Move er et EU flagskibs projekt, med fokus på unges arbejde og uddannelse på tværs af EU grænserne.

Connect Euranet var tilstede i Zagreb, og vi har talt med Kroatiens minster for videnskab, uddannelse og sport, Željko Jovanović, samt en kroatisk studerende, Goran Keserović omkring deres meninger og erfaringer med Youth On The Move projektet.
 

Vestsahara - en gemt eller glemt konflikt

Udsendelse fra d. 3. juni 2013

Dette er en historie om et lille land med ca. en halv million indbyggere. Et land, der aldrig har fået lov til at bestemme selv, og et land hvor Marokko reelt fungerer som besættelsesmagt - eller kolonimagt, alt efter smag og behag.

Det er også en historie om et internationalt samfund, der på den ene side anerkender Vestsaharas ret til selv at bestemme over sin egen fremtid, og på den anden side laver aftaler med besættelsesmagten om at udnytte det besatte lands naturressourcer – blandt andet har EU i årevis betalt Marokko for at få lov til at fiske i havet ud fra Vestsahara. Endelig er det en historie om et land, hvor op mod halvdelen af befolkningen reelt lever i flygtningelejre og er internt fordrevne, og det er et land, hvor menneskerettigheder ikke spiller den store rolle.

Udsendelsen har Peter Kenworthy, Afrikakontakt, Søren Søndergaard, medlem af Europa-parlamentet samt udenrigsminister Villy Søvndal som medvirkende.
 

OLAF-gate: EU’s eget ”politi” gider ikke afhøringer

Udsendelse fra d. 30. maj 2013

Prøv at forestille dig, hvis det danske politi kun undtagelsesvis gider afhøre den mistænkte. Eller gider beskæftige sig med vidner. Ikke mindst fordi der i deres interne beskrevne arbejdsgange faktisk står, at politiet helst ikke skal lave nogen undersøgelse af folk, de ikke er sikre på, er skyldige. Det er ikke desto mindre netop det billede der nu tegner sig, hvor EU’s interne undersøgelses enhed OLAF er kommet i fokus.
 

Helle Thorning på skattejagt i EU

Udsendelse fra d. 23. maj 2013

I løbet af de seneste måneder er der sket en optrapning i jagten på skattesnydere i Europa. Det er nemlig en kendsgerning at store firmaer, som f.eks Google og Apple via Irland kanaliserer enorme summer til såkaldte skattely og ender med at betale meget lidt i skat i de lande, hvor de tjener deres penge. Hør statsminister Helle Thorning Schmidts reaktion på EU-topmødet i Bruxelles d. 22 maj.
 

Interview med Villy Søvndal

Udsendelse fra d. 1. maj 2013

Skal EU ikke gribe ind i Vestsahara inden det udvikler sig til en kæmpe katastrofe? For én gangs skyld være på forkant? Vi har interviewet udenrigsminister Villy Søvndal, hvor vi også spørger til, om hans rolle som den eneste udenrigsminister i EU, der kommer fra et parti, der hører til EU’s absolutte venstrefløj.
 

Cypern – et land der bare skulle køres over af alle

Udsendelse fra d. 3. april 2013

EU Kommissionen har længe været træt af EU's vel nok varmeste land, Cypern. Men befolkningen i Cypern føler sig svigtet af EU. Grækerne fik hjælp, og ingen af de græske borgere fik indefrosset deres konti. Det samme gælder alle andre af de kriseramte lande, så Cypern er et særtilfælde.
 

Arkiv fra 2008 - 2012

Europa-vinduet uge 52

Så er vi klar med årets sidste produktion fra Euranet Danmark i 2012. I denne udsendelse skal vi have et lille tilbageblik over nogle af de emner, der prægede EU i det forgangne år. Det handler både om kriserne i Europa, euroen der er presset og meget mere – og til allersidst giver vi ordet til lederen af Euranet Danmark, Jan Simmen, der har en trist meddelelse til os alle.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 52

I denne uge kan vi diske op med en forret, der blandt andet består af en hollandsk specialitet, tilsat en et lille knivsspids arbejdsgarantier fra EU-Kommissionen.

I vores hovedret har en professor eksperimenteret med Euroen, hvor han giver sit bud på, hvad der egentlig skal til, for at retten bliver spiselig. Desuden vil vi gerne byde på en overraskelse, nemlig tobak. Usundt, tænker du måske. Ja, vist. Her truer røgen endda selveste EU præsidenten Barroso.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 51

Så er vi klar med ti minutters udsendelse om nogle af de helt aktuelle begivenheder i EU netop nu. I denne uge skal vi høre om EUs store menneskerettighedspris, der er opkaldt efter den legendariske sovjetiske dissident Andrei Sakharov.

Vi skal også høre om risikoen for, at Storbritannien forlader EU og til sidst skal vi høre blandt andre formanden for EU kommissionen Jose Manuel Barroso forklare, hvad Nobel-pengene skal bruges til.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 51

I denne uge har vi sigtekornet stillet ind på den nye bankunion. Men i vores magasinprogram kan du høre om nogle andre, der har noget helt andet på kornet. I bogstaveligste forstand, nemlig fuglejægere. Hør en hårrejsende historie om dødstrusler, bilbomber og voldtægtsforsøg. Alt sammen ikke ligefrem noget vi forbinder med hverken fugle eller EU. Men det har det. Hør om det sidst i udsendelsen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 50

Så er vi klar med 10 minutters fokus på Europa og EU Vi skal blandt andet høre om en fransk sump, en græsk horror-historie og et EU, der skal sikre forskning og videnskab. I magasinet handler det om det rumænske valg, hvor Claes Andersen udlægger valgresultatet.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet ekstra Direkte fra Nobel cermonien

I anledning af at EU modtog Nobels Fredspris sendte vi direkte fra begivenheden i Oslo, hvor vi havde Jan Simmen på pletten. Vi havde, som det eneste danske medie, eksklusive interviews med alle tre EU-præsidenter. Hør fx interview med formanden for EU-kommissionen Jose Manuel Barroso.

Udsendelsen varer: 30 minutter
 

Euranet uge 50

I denne uge skal vi naturligvis beskæftige os med EU og Nobels Fredspris. Prisen blev overrakt d. 10. december 2012 og vi havde sendt Jan Simmen til Oslo for at dække begivenheden. Hør blandt andre formanden for EU parlamentet, Martin Schulz, der godt kan forstå protesterne mod tildelingen af fredsprisen – og hør formanden for EU kommissionen, Jose Manuel Barosso, der glæder sig over at EU anerkendes som det fredsprojekt, det også er.

I den korte afdeling, skal vi blandt andet høre om Grækenland, der nærmest er dømt konkurs af kreditvurderingsbureauet Standard & Poors. Hør også aserbajdsjansk gas og skår i det kinesiske porcelæn.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 49

I denne udsendelse kan du blandt andet høre om nazister og agenter, den korruptionsdømte Berlusconi og sure slovakiske lærere. Til sidst i udsendelsen ser vi nærmere på EU-kommissionens formand Barrosos plan for en bedre styring af økonomien i hele EU.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 49

I denne uge skal du høre om en særlig dans, der har gjort Anders Fogh Rasmussen til omdrejningspunkt. Hvad Anders Fogh Rasmussen har med dans og EU at gøre kan du høre senere i vores udsendelse, hvor vi også ser på det omstridte skiffergas, danskerne for høje gæld, og at det danske flag ikke følger EU reglerne.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 48

I denne udsendelse kan du blandt andet høre om udmattede franskmænd, regnvåde briter og mere eller mindre sprogkyndige præsidenter og ministre. Vi skal også høre om gigantisk svindel med EUs penge – i dette tilfælde heldigvis en sag der blev afsløret.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 48

En mand der mener, at kvinder, der foretager abort, skal i fængsel, homoseksuelle ikke må eje huse og at skilsmisser skal forbydes. Lyder det noget som fra Afghanistan? Nej, det er såmænd en ny EU Kommissær. Den historie kan du høre i vores kortere afdeling hvor du også kan høre om en selvmordsdans, mens vi i vores magasinudsendelse ser nærmere på en mulig storkrig. Igen ikke i Afghanistan eller mellemøsten, men i EU. Som du kan høre, er der nemlig mange der mener, at det kan ske. Men hvad seniorforsker Henrik Breitenbauch fra Center for Militære studier mener om den sag, kan du høre i sidst i denne udsendelse.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 47

I Italien er der ved at blæse forandringens vinde.. og for én gangs skyld, så er det gode vinde. Hvad den historie handler om, og hvorfor det er skidt nyt for en festglad politiker, kan du høre i vores magasin.

I vores Europa-vindue kan du i denne uge høre om rigtig sure franskmænd og vrede finnere.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 47

I denne uge er vi klar med en blandet landhandel. Både noget med en struds, lidt mel man kan have i munden mens man blæser, og ikke mindst en usynlig politik der faktisk har virket… Hvordan det hænger sammen kan du høre i vores kavalkade hvor vi blandt andet tager livtag med den danske EU-politik, og EU’s budgetforhandlinger. Formanden for den danske Europabevægelse, Erik Boel er, med et glimt i øjet, domptør i strudsecirkusset, tidligere kendt som Folketinget.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 46

I denne udsendelse kan du blandt andet høre om italienske oversvømmelser og sure præsidenter. Men først og fremmest skal vi høre om uroen i Europa. Den tyske normalt så benhårde kansler, Angela Merkel gav den som trøste-fe – uden den helt store succes. Uroen breder sig, og kan i sidste ende svække hele EU. De unge der rammes af arbejdsløshed giver EU skylden for elendigheden.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 46

Denne uge koncentrer os om spild. Spild med mad, spild af kræfter da man vedtog muligheden for at opkøbe ”ubegrænsede antal statsobligationer”, spildte muligheder i budgetforhandlinger og så til en historie, hvor en kommende kommissær i hvert fald ikke har spildt sin tid med diplomatiske holdninger. En historie om en politiker, der ligner en katolsk talebaner.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 45

Vi er nu klar med ti minutters udsendelse der blandt andet indeholder historier om britiske asketræer, der er syge på grund af smitte fra fastlandet og finske krisetegn, der betyder at tusinder er i fare for at miste jobbet. Vi skal også køre om danske kommuner, der pludselig er begyndt at interessere sig for EU-projekter – det skyldes ikke et bredere udsyn, men bare at man mangler penge.

Til sidst i udsendelsen handler det om forholdet mellem EU og USA efter at Obama blev genvalgt. Hør både Obama, EU-præsident Herman van Rompuy og danske Naser Khader i magasinet.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 45

Spansk-catalonske parlamentsmedlemmer har bedt om beskyttelse imod den spanske hær. Det er dog langt fra den eneste overraskende historie vi har med i denne uge, som også byder på indslag om korruption, mafia og et EU der tror det bedste. Hvorfor man uden problemer kan hævde, at det er på trods af erfaringerne, kan du høre i vores kavalkade af kortere historier. Du kan også høre om, at en medicinalgigant nu stopper med at levere livsvigtig medicin til Grækenland.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 44

Vi er nu klar med ti minutter om hvad der sker i EU og det nærmeste nabolag. Vi skal blandt andet høre om tyske politikerlønninger, græsk skattesnyd og et muligt polsk attentat. Vi skal også høre om et svensk ønske om at indføre visumtvang overfor balkanlandene.

Sidst i udsendelsen kan man blandt andet høre den palæstinensiske premierminister Salem Fayed og EUs udenrigschef Catherine Ashton.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 44

I denne uge skal du blandt andet høre om græsk skatte-rådenskab. En afsløring vi her bringer som involverer landets spidser, som vil bringe endnu mere uro i Grækenland. Morten Messerschmidt tordner til gengæld imod EU’s berygtede rejsecirkus.

I vores magasinhistorie kan vi afsløre, at der er godt grund til at frygte atomkraftværkerne i EU. Kun meget få består nemlig EU’s stresstest, som både socialdemokraten Britta Thomsen og Greenpeace medarbejder Terjei Haaland i forvejen mener, var for lempelig.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 43

Vi skal som altid rundt til nogle af søsterlandene, hvor vi skal høre om forsvundne kister, spanske besværligheder og rumænsk rod.Vi skal også høre om Schweiz, der træner i at nedkæmpe oprør fra EU-landene og en tillidserklæring til portugiserne. I vores magasin til sidst i udsendelsen kan man høre noget så udsædvanligt som ros til statsminister Helle Thorning Schmidt fra Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt./font>

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 43

I denne uge skal vi blandt andet høre om en maltesisk EU kommissær der kløjs i snusen. Det er John Dalli der med omgående virkning er trådt tilbage efter anklager om korruption. Vi ser nærmere på denne sag og EUs interne kamp mod fup og svindel til sidst i programmet. Inden da kan man blandt andet høre om den amerikanske tillid til EU – den er voksende – og om vrisne israelere, der beder EU om at blande sig uden om.

Vi bringer også en historie om Europas største datingsystem, nemlig Erasmus-programmet.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 42

Vi skal blandt andet høre om en truende lærerstrejke i Slovakiet og græsk utilfredshed med at de rige slipper for byrder. Vi skal også høre om briterne, der ønsker mindre EU.

Til sidst i udsendelsen skal vi høre om en helt nødvendig modernisering af en 20 årig – nemlig EUs indre marked

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 42

denne uge kan du i vores magasin høre Gunnar Boye Olesen fra vedvarende energi. Han trækker stikket ud af de omstridte CO2 kvoter, som simpelthen gør mere skade en gavn.

Netop ”gavn” og ”skade” er omdrejningspunktet for en skandale som en EU rapport har afdækket. Hvordan og hvorfor EU borgernes helbred og sikkerhed er truet, kan du høre i vores kavalkade af korte historier, hvor vi også kan fortælle en græsk krise med speederen i bund. Endda i bogstaveligste forstand…

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 41

EU bliver dette års modtager af Nobels Fredspris – formanden for Europaparlamentet, Martin Schulz er beæret, freds og konfliktforsker Jan Øberg kalder prisen for ligegyldig og uden prestige. Derudover skal vi høre om Merkels besøg i Grækenland og strejkende læger i Estland.

I vores magasin ser vi nærmere på det russiske pigepunkband Pussy Riot der kandiderer til EUs menneskerettighedspris.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 41

EU er en ren slagmark for tiden. Og det er ikke kun økonomi der kæmpes om. I vores magasin tager vi en kamp op, der drejer sig om liv og død. I bogstaveligste forstand. Det drejer sig om EU’s udviklingsbistand. Eller rettere sagt verdens fattige…. Vi har ringet til Sara Johansen, en medarbejder hos Concorde, for at få forklaret slagets gang. En anden kamp der netop nu også raser, er kampen om skifergas.

Nå, ja, så er der også kampen biobrændsel.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 40

Vi skal som altid rundt til nogle af søsterlandene, hvor vi skal høre om forsvundne organer, lov og orden samt korruption og strejker. Vi skal også høre om landbrugsstøtten – den skal være mere gennemsigtig.

Til sidst i udsendelsen handler det om kvinder og indflydelse. Kvoter er ikke en favorisering, siger EU kommissær Viviane Reding. Helt unødvendige siger tyske Werner Lange, der støttes af danske Lykke Friis.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 40

I denne uge skal vi vidt omkring. Uge 40 er ugen hvor det er 40 år siden af Danmark sagde ja til at blive medlem af EF. Vi forsøger at finde ud af om der skal ønskes tillykke. Vi har også talt med Berlingskes USA korrespondent, David Trads, der giver nogle bud på områder hvor de forende stater minder om vores Europa netop nu.

I den kortere afdeling skal vi blandt andet høre om dansk krav om EU-rabat og et dansk krav om at få gjort noget effektivt ved de farlige bakterier i vores mad.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 39

Vi skal som altid rund til nogle af søsterlandene, hvor vi skal høre om Facebook og fester, forudsigelige tømmermænd samt korruption og mulig handel med børn.

Vores magasin handler om Spanien – ikke så meget den komplicerede økonomi, som befolkningens voldsomme protester mod spareplanerne.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 39

Vi kender alle sammen Egon Olsen, og hvordan han kan skælde ud (skidesprællere osv). Hvad det har at gøre med en portugisisk regering, der har stukket halen mellem benene, kan du høre i vores udsendelse, hvor du også kan høre om, at Parlamentet har vundet en kamp imod Kommissionen. Resultatet er mere åbenhed og 2 mio. Euro.

Hvem der får pengene og hvem der får mere gennemsigtighed kan du høre lige inden vores magasin, som tager fat i noget særdeles ugennemsigtigt. Nemlig de hemmelige CIA flyvninger og hemmelige tortur-fængsler.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 38

Vi skal som altid rundt til nogle af søsterlandene, hvor vi skal høre om farlig spiritus, bare bryster og polske stjernedrømme.

Til sidst i udsendelsen handler det om oceaner, forskning og EU penge der gør gavn. Hør oceanograf Vibeke Huess fra DMI sidst i udsendelsen.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 38

I denne uge kan du i vores kortere historier blandt andet høre om spioner, om at de rige skal beskattes, og om nervøse trækninger.

Og når vi er ved de nervøse trækninger, så kan du i vores magasinprogram høre om, at netop nervøse trækninger og for højt blodtryk er et af resultaterne af, at EU’s justitskommissær Viviane Reding vil indføre kvoter. Ikke på fisk, men til gengæld på kvinder i erhvervslivet top. Vi har talt med blandt andet tidligere ligestillingsminister Lykke Friis, samt Nicole Andersson aktionærforeningen ”Best Women”. De er rygende uenige, og dermed viser de meget godt splittelsen i resten af EU.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 37

Velkommen til Europavinduet. Vi skal som altid høre mere om hvad der rører sig rund om i EU landene. Vi skal høre om en forhenværende præsidentfrue der måske har været prostitueret, om rumænske elregninger og hadefulde græske bøller. I vores magasin er det naturligvis EU kommissions formand Barrosos store state of the union-tale, der er på tapetet.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 37

Den såkaldte bazookametode er en fuser. Hør professor Jesper Jespersen i vores magasinprogram fortælle om at EU’s planer ikke er helt gennemtænkte, mens du i vores kortere afdeling blandt andet kan høre om, at EU’s nye løsning måske slet ikke er lovlig. I hvert fald i Tyskland, hvor otte dommere i en søvnig by netop nu afgør skæbnen for planerne og måske endda hele euro-zonen. Så kan du også høre en eksplosiv historie om gas.

Nu når vi er ved de helt luftige historier, så har vi en kommentar til, at den ledende danske presse synes det er vigtigt at fortælle, at mordere og andre hærdede kriminelle kan finde på at RYGE HASH. Jamen, dog! Samtidig synes man åbenbart ikke det er interessant at mindst én kommissær pønser på at kunne afsætte et helt valgt parlament, og tildele sig selv endnu mere magt, på bekostning af de enkelte lande. En plan der kan få store konsekvenser for alle danskere.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 36

Vi skal som altid høre mere om hvad der rører sig rund om i EU landene – og i dag en del om et af de lande, der meget gerne vil være medlem af EU, nemlig Serbien. Den serbiske premierminister Ivica Dacic har holdt møde med EU-præsident Herman van Rompuy om sagen. Hør dem begge senere i udsendelsen.

Men vi skal også høre om hash og tysk landbrug, om verdens største kvinde der bliver besteget i England og brande i Portugal.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 36

Mens den Amerikanske Valgkamp raser i de danske medier, så har Kommissær Viviane Reding helt ubemærket lagt store planer og endda offentliggjort dem. Hendes ide er, at den kommende præsident for Kommissionen skal kunne afsætte Parlamentet. Altså kunne afsætte EU’s eneste direkte folkevalgte organ. Når man dertil lægger, at det netop er Viviane Reding selv der står til at blive EU Kommissionens næste præsident, så bliver udmeldingen ikke mindre… ja, døm selv når du har hørt vores magasinhistorie. Hun har nemlig også andre planer.

I vores kortere nyheder kan du til gengæld høre om, at det ikke bliver nødvendigt med Europas Forenede Stater, selv om mange mener det i EU, og at planerne om en kommende bankunion får slipseknuderne til at løsne sig af sig selv i frustration. I hvert fald på de tyske bankfolk.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 35

Vi skal som altid en tur rundt i Europa, hvor vi blandt andet skal høre om Særdeles uheldige reklameidéer i Estland, babyers indflydelse på tysk storpolitik og et helt usædvanligt fransk lotteri.

Til sidst i udsendelsen skal vi bruge nogle minutter på det, der kan være første skridt mod et mere fredeligt Somalia med mindre pirateri og ikke mindst mindre sult og elendighed.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 35

I denne uge kan du høre et grotesk indslag om, at hvad EU bygger op, river Israel lige så hurtigt ned igen. En historie om spildt nødhjælp i millionklassen, og om et EU der er politisk handlingslammet overfor et ellers demokratisk land, som ikke overholder menneskerettighederne og andre internationale love. Men Tyskland har dog fundet en løsning…

I vores kortere afdeling kan du høre om en aftale som medicinalgiganter har indgået i al stilhed. En ellers god aftale der gavner millioner af borgere med et medicinforbrug er nu i fare. Hvorfor og hvad det har med spekulanter samt det indre marked at gøre, kan du høre om lidt. Men hør også om en Merkel der tromler løs som en tysk kampvogn, samt om et elendighedsindeks.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 34

Vi skal som altid en tur rundt i Europa, hvor vi blandt andet skal høre om Tyskere der ikke længere må se film på kirkegården, højredrejning i Ungarn og rumænere der ikke gad stemme om deres præsident.

Til sidst i udsendelsen skal vi høre om udvindingen af skifergas, der er forbudt i flere EU lande, men er i fuld gang i Danmark. Tarjei Haaland fra Greenpeace fortæller om de miljømæssige problemer med den såkaldte beskidte gas.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 34

Denne gang kan du høre om, at der muligvis er en borgerkrig på vej. Ikke i Afrika, eller i et mellemøstligt land, nej… et EU land. Hvilket land kan du høre om i vores nyhedsbukket, som også har noget så sjældent, som en positiv Euro-historie.

Knap så positiv er historien i vores magasinprogram. Her kan du høre om, at Danmark går glip af lånemuligheder til små virksomheder. Bankerne herhjemme er ligeglade. Og det koster…

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 33

Vi skal som altid en tur rundt i Europa, hvor vi blandt andet skal høre om en ungarsk nynazist, der viste sig at være jøde, franske stramninger over for romaerne og sprækker i de belgiske atomkraftværker.

Til sidst i udsendelsen skal vi blandt andre høre formanden for EUs komité for udenrigs- og sikkerhedspolitik, Olof Skoog fortælle om forholdet til Hviderusland.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 33

I denne uge kan du høre en grum historie om EU landenes el-skrot gør mennesker i 3. verdens lande syge. Det sker blandt andet under dække af, at el-skrotten bliver kaldet for nødhjælp. Andre gange er det velment, men uanset hvad, så er ghanesere fx ikke i stand til at håndtere skrottet. Hvad EU og vi herhjemme burde gøre, kan du høre i vores magasinindslag.

I vores kortere afdeling kan du høre om en tysk minister der ikke kan holde tand for tunge. Det samme gælder englænderne der er ved at tale sig ud af EU. Hør om den kommende exit i vores korte indslag, hvor vi også har en historie om slam...

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 32

Vi skal i denne udsendelse blandt andet høre om en tysk bilist der formentlig har lært på den hårde måde, ligesom vi skal høre om en særlig polsk tyngdelov.

Vi har desuden noget så sjældent som en positiv historie om europæisk økonomi med i dagens udsendelse. Til sidst handler det om EUs borgerinitiativ, der har nogle indbyggede stopklodser.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 32

I denne uge kan du høre om, at EU og den danske regering sover en tornerosesøvn. Det mener i hvert fald Erik Boel, formand for Europabevægelsen. Hvorfor han er bekymret kan du høre om, i vores magasinprogram. De danske virksomheder går glip af en lånemulighed, som EU har stillet til rådighed. Mens de fleste lande har takket ja til ordningen, så har de danske pengeinstitutter stukket en kæp i hjulet for den mulighed. Hør også om en fiskerikommissær med et piskeslag halverer fiskerikvoter for de lande, der permanent overfisker.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 31

Vi skal høre om en rumænsk præsident, der ikke skal for retten, om tyskere der ikke har tillid til Euroen og vi skal høre om at EU ikke har meget at skule have sagt, når det gælder homoseksuelles rettigheder i udviklingslandene.

Til sidst i udsendelsen skal vi høre om det fælles politiarbejde i Europol og det danske retsforbehold, der fremover er en klods om benet for Danmark

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 31

I denne uge skal vi blandt andet høre om en indædt EU-modstander, der nu ønsker at EU kommissionen skal gribe ind over for Danmark i konflikten mellem Vejlegaarden og 3F. Vi skal også høre om rumænsk mistillid til egne politikere og om tysk og amerikansk uenighed om den nødvendige økonomiske medicin.

I vores magasin sidst i udsendelsen kan man høre professor Uffe Østergaard, der mener at Eurokrisen først og fremmest er en tillidskrise mere end en økonomisk krise. Uffe Østergaard mener at der er grund til at nytænke hele EU og Eurosystemet.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 30

I denne uge skal vi blandt andet beskæftige os med grækere der dropper ferien, asbestofre i Holland og en hel del om vrede tyskere og glade danskere.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 30

I denne uge skal vi blandt andet høre om en omgang spin, der fik det til at se ud som om Danmark er særligt miljøvenlig. Det er er ikke tilfældet – derimod har Fødevareministeriet sjusket og fusket og det koster 750 millioner kroner. Vi skal også høre om rumænsk korruption og mange milliarder er på vej til Lissabon.

I vores magasin sidst i udsendelsen kan man høre om nogle af de mange danske studerende, der drager til EU for at høste vigtige erfaringer om arbejdet på de store internationale scener.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 29

I denne uge skal vi blandt andet høre om en tysk krokodillejagt, tornadoer i Polen, ondskabsfulde græske myg og vandrende hollændere. Til sidst i udsendelsen har vi set nærmere på EU's udenrigspolitik.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 29

Resten af EU ser en mark. Ikke andet, end en bar mark, med lidt køer på. Den Polske regering derimod ser to nye topmoderne kulkraftværker, og kræver CO2 kvoter for næsten 1 milliard fra EU for dem. Historien en den polske kejsers klæder kan du høre i vores nyheder, hvor du også kan høre om en gammel kending der er tilbage, og igen giver migræne til de fleste i EU apparatet.

Hvem det er, kan du høre lige inden vores magasinprogram, hvor vi har interviewet en af de mest magtfulde i EU. Og hun er faktisk dansk. Hende har vi blandt andet spurgt om, om ikke EU har en udpræget mangel på demokrati.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 28

I denne uge skal vi blandt andet høre om skøre belgiere der er trætte af kold sommer, triste hollændere der er langt fra topformen og vi skal høre om det romerske røgslør. Til sidst i udsendelsen leder vi efter forsvundne TV-millioner.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 28

Romaer er stadig en torn i øjet på EU. Den torn har vis set på i vores magasinprogram, hvor du også kan høre om, at Sverige har tvangssteriliseret romaer. Lyder det grumt? Også Danmark har problemer med at leve op til menneskerettigheder når det gælder romaer.

Et helt andet problem er marker der ligger brak. De lå nemlig "for meget" brak, så det faldt EU Kommissionen for brystet. De krævede braklægningsstøtte tilbage for hele 750 millioner kroner. Den går ikke, sagde den danske regering, og anlagde en sag. Jo, den går helt klart, sagde retten og nu må Danmark skyde en hvid miljøpil efter pengene.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 27

I denne uge skal vi blandt andet høre om Græske trafikdødsfald der skyldes sprut og piller, belgiske a-kraftværker der skal lukkes og en bølge af konkurser i Polen.

Til sidst i udsendelsen er det afslutningen på det Danske EU formandskab der er i centrum – og her er der både roser og tidsler.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 27

Rusland og Kina støtter nu omsider FN’s fredsplan, som også EU har været med til at få igennem. DU kan blandt høre EU’s udenrigschef Cathrine Ashton, FN’s Kofi Annan, samt danske Naser Khader.

Vi ser naturligvis også på den aftale EU landene netop blevet enige om, der skal redde Euroen eller for den sags skyld hele EU. Når vi taler om redning, så hør også en historie om dansk postevand der har skabt opsigt i EU, og grækere der flyver lidt anderledes, end deres kollegaer.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 26

I denne uge skal vi blandt andet høre om Greenpeace der laver satire i Belgien, en mulig tysk folkeafstemning om finansunionen samt den store nye vækstpakke i EU.

Til sidst i udsendelsen skal vi høre om en valen dansk EU-politik samt diverse nye EU-unioner.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 26

I denne uge har ser vi pressefriheden efter i sømmene, og her kommer en overraskende historie: Det danske formandskab har arbejdet på at stække pressens adgang til offentlige dokumenter. Det er ikke godt, mener journalisternes formand Mogens Blicher Bjerregaard.

Heller ikke godt er Eurokrisen. Men det er ingenting i forhold til, hvis Euroen vælter. For at undgå det, skal der vækst til. Kommissionen har netop været kritiseret for at være for lidt fokuseret på vækst. Men passer det? Vi har interviewet Pia Ahrenkilde Hansen, som er Barroso’s højre hånd.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 25

I denne uge skal vi blandt andet høre slovenske spritdomme, dyre hollandske lægebesøg og et italiensk ønske om billige lån. Og så skal vi hører om lømler, der generer EU-landene. Til sidst i udsendelsen skal vi et smut til Grækenland for at høre hvad grækerne selv siger til parlamentsvalget.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 25

I denne uge er det Bendt Bendtsen og Søren Søndergaard der fra hver deres ringhjørne udlægger teksten om det græske valg. Men uanset resultatet så er der faktisk et flertal i det tidligere så EU glade Grækenland der har stemt EU skeptisk. Både Bendt Bendsen og Søndergaard ser pessimistisk på den græske fremtid. Hvis der altså er en fremtid.

I vores kortere nyheder kan vi fortælle historien om en fransk vækstpakke, der måske er, måske ikke er på kollisionskurs med den nye tyske religion om besparelser. Netop besparelser er noget grækerne kender til, men samtidig drager enorme strømme af flygtninge til det kriseramte land. De kunne have lært meget af Danmark, der på den ene side har ry for at være human, men på den anden er mester i at afvise netop flygtninge.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 24

I denne uge skal vi blandt andet høre om tyske hittebørn, stærke franske socialister og politisk forfølgelse. Vi skal også lægge øre til noget af det raseri, som mødet den danske justitsminister Morten Bødskov i Europaparlamentet.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 24

I denne uge er vi klar med at se borgerinitiativet nærmere efter i sømmene. Vi har talt med Europaminister Nicolai Vammen. Meget passende, da over 1 mio underskrifter netop er blevet afleveret til Kommissionen af den danske politiker Dan Jørgensen. Kravet er bedre dyrevelfærd, og Dan Jørgensen fortæller overfor Euranet, at Kommissionen allerede har tilkendegivet, at de vil se på sagen.

I vores kortere afdeling er vi klar med en kommentar på finansunionen, og vi ser også på nogle mørke skyer et lille alpeland har sendt i Euro himmelen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 23

I denne uge skal vi blandt andet høre om den tyske butikskæde Schlecker, der går konkurs, EM i Fodbold, belgisk burka-ballade og græske lussinger. Vi skal også høre om, hvordan man som ung kan skaffe sig gratis flybilletter.

Til sidst i udsendelsen ser vi nærmere på den spanske økonomiske krise, og ikke mindst befolkningens reaktioner.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 23

Hvis du har lån i et hus, så har du en særlig grund til at lytte efter. Vi fortæller om en katastrofe der i første omgang er afværget. Hør hvad den historie går ud på, når vi interviewer tidligere minister og nuværende EU parlamentariker Bendt Bendtsen.

I vores kortere nyheder kan du blandt andet høre om gigantisk skattesnyd, dansk ja til finanspagt, en overraskelse fra Spanien samt en giftig historie om EU-luft.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 22

I denne uge skal vi blandt andet høre om Irland, der netop har stemt ja til EUs finanspagt. Vi skal også høre om belgiere, der ikke kan slippe af med den syriske ambassadør, esterne, der bare går rundt og er glade i låget, samt tyskere der helt traditionelt vender tommelfingeren nedad til betalingsveje.

Til sidst i udsendelsen handler om den politiske ekstremisme, der har gode tider i Europa. Det skylds krisen, siger ekstremismeforsker Chris Holmsted Larsen.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 22

I denne uge er vi klar til en omgang sækkepiber… hvem de spiller for, og hvorfor i hvert fald både EU og England skal vænne sig til nye toner, kan du høre om i vores magasin, hvor vi har taget turen til Skotland for at tale med flere forskellige forskere.

Og vi vores kortere historier tager vi til både til Irland og Spanien. Det sidste land er i den samme knibe, som Italien, hvor markedet har presset renten langt op over smertegrænsen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 21

I denne uge tager vi naturligvis på den traditionelle tur ud i Europa, hvor vi både skal høre om jordskælv i Italien, en flyvende ny fransk præsident samt spanske strejker.

I vores magasin kigger vi nærmere på den seneste samling i Europaparlamentet, hvor der både taltes om vækst og menneskerettigheder.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 21

I denne uge kan du høre om, at det ikke er let at være Angela Merkel for tiden. Hvorfor kan du høre i vores kommentar efter nyhederne, der blandt andet kan fortælle, at nu skal EU’s rige stater kunne erklære andre stater for konkurs. Uanset hvad de eller måtte mene.

Hør også om, at de unge grækere hører blandt de allerbedste uddannede i verden. Også bedre end fx tyskerne og danskerne. Det kan godt være, at Grækenland ikke har været alt for omhyggelige med pengene, men de har investeret massivt i uddannelse. Men nu risikerer de at gå glip af investeringen. Hør om den historie i vores magasin.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 20

Vi har valgte en række historier der er med til at give et billede af Europa netop nu. Vi skal blandt andet høre om en giftig togkatastrofe i Belgien, cypriotisk nervøsitet, skattesænkninger i Letland og masser af vand i Storbritannien. Vi skal også høre om en ny rekord i EU-glæde. Den er sat af den tyske finansminister.

I magasinet sidst i udsendelsen handler det om det græske politiske misk-mask og euroens fremtid.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 20

Kvinder har for lidt at skulle have sagt, hedder det sig. Men nu taler en kvinde dunder og truer med lovindgreb, det kan hun nemlig, men det har den danske regering endnu ikke opdaget.

Og så tilbageholder EU sensationelt et lån på 1 mia. til Grækenland. Simpelthen fordi EU ikke er tilfreds med det græske valg. Hør om besynderlige demokratiske metoder.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 19

Vi skal i denne uges udsendelse blandt andet høre en spansk højesteretsdommer der kan lide luksus ognogle slovenere der skal nyde musik-

Til sidst i udsendelsen ser vi nærmere på det nyfascistiske parti Gyldent Daggry, der blev en af valgets store overraskelser i Grækenland

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 19

Denne uges program vil være præget af, at EU og en lang række EU lande er på vej til at forandre sig. Det skaber frygt i finanskredse, men derom i vores nyheder samt kommentar.

I vores magasinprogrammet kan du blandt andet høre både Bendt Bendtsen, Morten Messerschmidt og lektor Henrik Prebensen vurdere konsekvenserne af franskmændenes adieu til Sarkozy.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 18

I denne uge skal vi høre om korrupte svigersønner, kasser der ikke må åbnes og om en bjørnetjeneste i Letland. Vi skal også høre om at den spanske regering nu smækker hospitalsdørene i for de illegale indvandrere.

Til sidst i udsendelsen skal vi høre om en stærkt forbedret retssikkerhed fo EUs borgere – bare ikke danskerne. Hør både justitsminister Morten Bødskov og justitskommissær Viviane Reding

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 18

Denne uge er vi klar med en kommentar der ser lidt nærmere på en dobbeltmoralsk dansk minister, mens vi i vores magasin ser på EU modstanden i Danmark.

Og når vi taler om modstand, så er det netop den voksende modstand hos EU’s borgere du kan høre om i vores nyheder. Men først lidt sport.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 17

Vi har som altid samlet en lille buket af historier fra de andre EU-lande. I denne uge skal vi blandt andet høre om bjørnejagt i Tallin, spanske sundhedsudgifter, tyske fodboldsejre og franske Marine Le Pens overraskende gode valg.

Til sidst i udsendelsen skal vi høre om en hård kritik af de manglende politik for vækst og nye arbejdspladser i Europa. I stedet fik bankerne endnu mere favorable vilkår, lyder kritikken fra den danske EU-parlamentariker Søren Søndergaard.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 17

I denne uge ser vi på, hvad det franske valg har af betydning. Ikke bare for franskmændene, men ikke mindst for EU. Hvis spådommene holder stik, så vil Holande snart være den nye landsfader, og han har allerede nu fastslået, at mangt og meget skal laves om ikke mindst i EU. Hvad det vil betyde, kan du høre i vores magasinindslag.

I vores kortere afdeling kredser vi blandt andet om Syrien. Vi kan afsløre, at oppositionen til diktatoren, som EU har accepteret og støtter, også har en mørk side. Hør om kristne der er i skudlinjen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 16

Vi begynder som altid med en lille tur rundt i Europa. Vi skal høre om frygten for politisk dødvande i Grækenland, om Belgien der hærges af fangeflugter, fup og svindel hos de italienske højrepolitikere i Liga Nord samt om en historie fra fortiden i Polen. Vi skal også høre om flyveforbud og selvmord.

Sidst i udsendelsen handler det om et Europa der beskytter sig med mure og hegn.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 16

I denne uge ser vi nærmere på høje hæle og lav journalistik. Ja, du hørte rigtigt. Hvad den historie handler om, kan du høre i vores kortere nyhedskavalkade, hvor vi også kan fortælle om et skuffet Bulgarien.

I vores magasin ser vi nærmere på en gammel kendt fordom. Nemlig at embedsmændene bestemmer alt, især når det drejer sig om EU. Men passer det? Forsker Ingvild Olsen har gravet en overraskende historie frem.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 15

På den sædvanlige lille rundtur i Europa, skal vi høre om både det franske præsidentvalg, hvor valgkampen nu køre i sin sidste fase, vi skal høre om grækerne der er sure på deres politikere, og rumænere, der får sværere ved at slippe af med deres præsidenter, samt om lettiske organer, der bliver skrottet.

Til sidst i udsendelse skal vi høre Søren Søndergaard, der er medlem af Europa-parlamentet for folkebevægelsen mod EU. Han mener det er helt forkert at tro, at krisen er ved at være overstået.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 15

I denne udsendelse skal vi blandt andet høre om EU diplomater der holder hele 17 ugers ferie, ligesom vi skal høre om, hvad man stiller op med ubudne gæster i dyreverdenen og en kedelig rekord i EU.

I vores magasin ser vi nærmere på den elendige tolkning der sker i de danske retssale. Der tolkes for dårligt og det skaber risiko for forkerte domme.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 14

Vi har bundet en lille forårsbuket med nogle af de historier som der tales om i Europa. Franskmændene er naturligvis stærkt optagede af det kommende præsident valg. Tyskerne taler om de stadigt stigende priser på benzin og diesel. Hollænderne diskuterer hvem der egentlig har ret til at smide illegale indvandrere ud.

Til sidst i udsendelse skal vi høre om fire mulige kommende medlemmer af EU. Her giver vi ordet til den danske Europaminister Nicolai Vammen.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 14

I denne uge kan vi blandt andet diske op med en særdeles syrlig Connie Hedegaard. Årsagen skal findes i at det danske formandskab har sat overlæggeren alt for lavt. Vi kan også fortælle om både Tobinskat og et muligt alternativt til den, mens vi i vores magasin ser på en tikkende bombe under hele EU’s erhvervsliv. Hør om bomben virkelig vil springe, eller om verdens mest anerkendte finansavis tager fejl.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 13

Vi begynder som altid med en lille tur rundt i Europa. Vi skal høre om berusede og korrupte lobbyister, om dyre middage med David Cameron, og om den tidligere IMF-chef Strauss-Kahn der nu kan kalde sig alfons – i hvert fald efter fransk politis opfattelse. Senere skal vi høre om de europæiske regioner, der er gode til at skaffe sig indflydelse i EU.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 13

 I denne uge kan vi på vores journalistiske menu friste med en krydret svært fordøjelig ret bestående af finansanalyser, garneret med historier om luftkrige og ikke mindst en finanspagt, der er for salt, for de fleste.

Du kan høre interviews med blandt andet EU chefen Van Rompuy, direktør og EU specialist Hans Martens og en østrigsk socialdemokrat, Hannes Swoboda.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 12

Vi begynder som vanligt med en lile tur rundt i Europa. Vi skal høre om Italienske teknokrater, om græske søfolk der strejker og om en mulig hollandsk regeringskrise. I vores lange indslag handler det om alvorlige franske terror-sag som endte med en nedskydning af den formodede terrorist.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 12

 I denne uge har vi sammensat en varieret udsendelse hvor vi både skal høre om den franske præsident, der truer med at trække sig helt fra politik, hvis han ikke bliver genvalgt. Italienerne har fået smæk ved menneskerettigsdomstolen og Danmark er på vej for EU-domstolen.

Fredsforsker Jan Øberg er stærkt kritisk over for EU, når det gælder om, at være motor for en fredeligere verden – hør mere om det, til sidst i udsendelsen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 11

  I denne uge kan man blandt andet høre om de spanske fodboldklubber der skylder milliarder i skat, tyskere der slår deres børn og et nyt stort initiativ fra EU kommissær Cecilia Malmström, der skal gøre det muligt at konfiskere penge ved de kriminelle.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 11

 Kan et demokratisk land bestemme over alle andre demokratiske lande. Ja, siger Polen, som siger nej, nej siger Connie Hedegaard til gengæld til Polens indflydelse fordi hun vil sige ja til klimaet. Hvordan den historie hænger sammen med både ja’er og nej’er, kan du høre i vores korte nyheder.

Den tyske kansler Angela Merkel har netop aflyst demokratiet med bemærkningen om, at den såkaldte gældsbremse aldrig vil kunne afskaffes af parlamentet. I vores magasinhistorie kan du blandt andet høre Morten Løkkegaard og en vicepræsident fortælle om den magtkamp, der netop nu udkæmpes i EU. Endnu en, kunne man sige, men her gælder det selve demokratiet.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 10

 I denne uge har vi sammensat en fin lille blandet buket, hvor vi både skal høre om hviderussiske fornærmelser af den tyske udenrigsminister, om en polsk togulykke og sure britiske fagforeninger samt om Holland, hvor der varsles politisk hårdknude.

I vores magasin til sidst i udsendelsen kan man høre mere om den korruption som hærger navnlig de østeuropæiske lande og Grækenland.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 10

 I denne uge ser vi nærmere på, hvad EU i grunden kan og især bør gøre for at fremme kvinderettighederne. De fleste topposter i EU, og i øvrigt også i EU’s medlemslande, er nemlig besat af mænd.

Når vi nu taler om mænd, så har vi har en kommentar om en stærk mand af slagsen, nemlig Putin. EU er ude og buldre mod valget i Rusland, som EU opfatter som præget af valgsvindel.

Og når vi er ved de negative historier, så kan vi i øvrigt godt afsløre, at Grækenland snart får brug for en 3 gigantisk krisepakke. Det skriver net-avisen the EU-observer.

Lige så sort som hullet i den græske statskasse ser ud til at være, lige så sort ser IMF på EU’s vækstpotentiale i år. Den historie og mange andre kan du finde blandt vores kortere indslag.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 09

 Så er vi klar med et lille overblik over hvad der tales om i nogle af EU-landene. Hør om en mulig løsning på Cypern problemer med tyrkerne, om italienerne der stopper et skattehul og om letterne der vil stemme på internettet. Hør også om en europæisk forskningssucces.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 09

 I denne uge tager vi den lille latineksamen. Anledningen er, at der er gået fisk i EU lovgivningen. Mens fisk som bekendt ikke kan råbe, så er sagen en helt anden når det gælder EU’s borgere. Overalt protesteres der og vi er taget til Bruxelles, for at finde en protestmarch. Vi kan allerede nu afsløre, at det mærkeligt nok ikke var nemt.

Hør en historie om en finansskat, en forundret Connie Hedegaard, og protesterende som, uden at vide det, har dannet en fælles front med både skattekommissæren og klimakommissæren.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 08

 Så er vi klar med et lille overblik over hvad der tales om i nogle af EU-landene. Hør om en tysk præsident, en bogmesse i Vilnius og to kamphaner der vil være fransk præsident. Hør også om protesterne mod ACTA samt om det kæmpe spild af mad, der hvert år koster milliarder og flere tusinde tons CO2.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 08

 Europaparlamentet har fået ny formand, nemlig den tyske socialdemokrat Martin Schulz – vi bringer et eksklusivt interview med den markante parlamentariker.

Derudover giver vi blandt andet også plads til skarp kritik af EU kommissionen, ligesom vi ser på fornuftsægteskabet mellem Merkel og Sarkozy.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 07

 Vi er klar med en lille rundtur til en række udvalgte EU-lande. Vi skal høre om belgierne, der er utilfredse med regeringen planer om at ændre pensionsreglerne, vi skal høre om a-kraft i Polen, terror-prædikanter i London og til sidst i udsendelsen bringer vi et længere indslag der handler om inflation – det må tyskerne nemlig finde sig i, selvom de traditionelt ikke bryder sig om inflation.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 07

 I denne udsendelse ser vi nærmere på den græske spareplan der under stor dramatik netop er vedtaget. Derudover kan vi blandt andet berette om rumænsk og bulgarsk korruption, plantegifte og et EU-positivt dansk erhvervsliv.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 06

 Vi er klar med en lille rundtur til en række udvalgte EU-lande. Vi skal høre om Playboy-modeller der skal i fængsel, hjemløse der fryser, franskmænd der gyser og italienere der fnyser – og lidt om briter der lytter.

Vores magasin handler om den græske regering, der langt om længe har fået en skrap økonomisk aftale på plads. Høre mere om den til sidst i udsendelsen. God fornøjelse!

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 06

 I denne uge kan du høre om et EU der med den ene hånd gør meget godt, men med den anden hånd er lige så ødelæggende. Vi har også set på Magrethe Vestagers kamp imod den såkaldte Tobinskat i EU og kan allerede afsløre, at vi indfører et nyt begreb: Gobbledygook. Hvad det er, kan du høre i vores kommentar.

I den korte afdeling kan vi også fortælle om, at de nye budgetkrav er ganske elastiske. I udsendelsen medvirker Klimakommisær Connie Hedegaard, medlem af Europa Parlamentet Dan Jørgensen og Laust Leth Gregersen fra paraplyorganisationen Concorde.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 05

 I denne udsendelse vender vi blikket ud af. Vi tager en rundtur til en række europæiske lande, for at høre om, hvad der optager borgerne her og nu.

I vores afsluttende magasin kan man høre om den netop uddelte pris til en ung journaliststuderende – og ikke mindst den engagerede pris-tale fra den nye parlamentsformand, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, der fandt anledning til at svinge krabasken over den tidligere danske regering og Frankrig.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 05

 EU har besluttet sig for at følge trop med USA, og indfører nu skrappe sanktioner mod Iran. Sagen er at vesten mistænker Iran for at være i gang med at fremstille atomvåben. Disse sanktioner er en klokkeren trussel mod stabiliteten i Golfen og kan ydermere betyde at EU mister indflydelse på den globale politik. Hør seniorforsker Lars Erslev Andersen til sidst i udsendelsen.

I buketten af korte historier kan du blandt andet høre om Merkel der er alene på kommandobroen, og om hvem der skal være med til at betale EU-gildet. Og så har vi lidt om slips og takt og tone i EU parlamentet.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 04

 I denne uge kan vi skyde et af regeringens store planer ned, mens Kroatien har fået gennemført sin plan om medlemskab. Vi ser også på tre store banker der igen er i store vanskeligheder og dermed er tilliden til Euroen igen svækket.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 03

 I denne uge har vi samlet en lille buket af historier fra nogle af de andre EU lande: Det handler blandt andet om korruption, hyldest og voldsom kritik – og Hollandsk homoseksualitet.

I et større indslag i slutningen af udsendelse kan du høre om Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der langer usædvanligt hårdt ud efter den danske statsminister Helle Thorning Schmidt, da hun indtog EU parlamentet

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 03

 I denne uges blandede journalistiske kan vi blandt andet diske op med et omfattende jordtyveri, som EU ikke kun ser igennem fingre med, men har et stort ansvar i. Og så har vi en kortere historie om et dansk nej til at tæmme finansmarkederne.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Europa-vinduet uge 02

 Det er første gang vi lancerer et radioprogram der prøver at give et indblik i, hvad der rører sig i Europa, og hvad der rører sig i EU landene. Sammenligninger og analyser. Radioprogrammet giver også et overblik over, hvad der bliver diskuteret i Europa. Ikke kun i medierne, eller på de bonede gulve, men især på gaderne og i stuerne.

Det er primært vores partnerstationer, fordelt i hele EU, som leverer indholdet. I denne uge kan vi fortælle om at hollænderne mest snakker om vejret, og det med god grund. Vi er også parate om en kommentar, som tager livtag med den fransk-tyske akse.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 02

 I denne uge er vi på noget så sjældent som en succeshistorie. Hør om studenter der drager over grænser, betalt af EU. Til gengæld er udenrigschefen i EU kommet i strid diplomatisk modvind.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 01

 I denne uge er vi med til en hemmelig fødselsdag. Hvad det er for én kan du høre i vores korte nyheder, hvor du også kan høre om, at den danske regering spiller sorteper med EU om den danske fattigdom.

I vores magasinhistorie ser vi sammen med professor Poul Nielson og tidligere EU-kommissær tilbage på de 40 år, Danmark har været medlem. Et projekt som de asiatiske lande missunder os.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 52

I denne udsendelse kan du høre at der er et stort spænd mellem hvordan politikerne præsenterer det kommende formandskab i EU, og de faktiske realiteter. Uanset hvor mange skåltaler de danske politikere holder så får de nemlig kun en minimal indflydelse på EU. Hør professor Martin Marcussen fortælle om de kun 5 pct indflydelse til danskerne.

I vores kortere afdeling kan du høre om en luftkrig der raser i de højere politiske luftlag i EU, samt en dansk dødssprøjte der har fået EU Kommissionen til vågne. Men vi lægger ud med en kommentar om hvordan en tysk sagnbaron har inspireret den tyske kansler. Hør om Münchhausen og EU pagten.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 51

I denne uge kan du høre mere om hvordan Belgiens nye regering nu kan leve op til de krav som EU stiller. Belgien har været uden regering i flere end 500 dage.

I afdelingen for korter nyheder kan man høre om EU sorte lister over usikre fly-selskaber, svenskerne og europagten – og en kommentar til den danske euro-debat.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet ekstra uge 50

I denne ekstraudsendelse har vi hovedfokus på EU kommissionens forslag til et nyt rammeprogram for forskning, Horizon 2020. Forslaget indebærer at der bruges tæt ved 600 milliarder kroner på forskning i perioden 2014-2020.

Blandt vores kortere historier kan man høre om både det brutale skyderi i Belgien, sorte penge i Estland og den tidligere tyske forsvarsminister Karl Theodor zu Guttenberg, der er blevet EU rådgiver.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 50

I denne uge kan du blandt andet høre om hvordan rumdrømmene stadig eksisterer, men også at det er utroligt kostbart at gennemføre et europæisk rumprogram. Hele 50 milliarder kroner er netop brugt på opsendelsen af en ny raket, der er en vigtig del af et nyt europæisk GPS-system.

Blandt vores kortere historier han du blandt andet høre om klimakommissær Connie Hedegaard der er blevet udråbt til heltinde, og om den nye EU-debat der er blevet skudt i gang med sammenbruddet i euroforhandlingerne og den britiske enegang.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 49

I denne uge har vi besøgt Dan Jørgensen i Parlamentet i anledningen til forberedelserne af COP17. Mange mener nemlig, at klimakampen koster for meget. Vrøvl, mener Dan Jørgensen, som nu gerne vil have kortlagt, hvor mange penge der går til støtte til fx kulindustrien. Tanken er, så kunne de penge passende bruges til kampen imod klimaforandringer.

Blandt vores korte indslag har vi blandt andet kigget på at EU nu opgraderer forskning, samt at den europæiske centralbank nu lover at gå mere aktiv ind i kampen for at redde de skrantende europæiske økonomier.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 48

Der bliver talt meget om, hvordan EU skal redde sig ud af krisen. Vi har talt med professor Peter Nedergaard. Et magasin om en magtkamp mellem Tyskland og kommissionen.

Vi har også en finansiel vejrudsigt med i denne udsendelse. Og den lover storm og ødelæggelse over hele EU. Men først lægger vi ud med en kommentar, der har Bendt Bendtsen som sit omdrejningspunkt.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 47

I denne uge ser vi på fattigdomsbekæmpelsen i EU hvor målet er at hive 20 mio mennesker ud af fattigdommen inden 2020. Målet kan blive meget vanskeligt at nå i disse krisetider, vurderer europa-parlamentariker Emilie Turunen.

I vores korte afdelinger kan du blandt andet høre om, at Poul Nyrup Rasmussen takker af som europæisk formand for socialdemokraterne. Men du kan også høre, at EU har et godt råd til de altid trængte grækere: Tag til Schweitz, så er en del af problemerne løste. Hvordan det hænger sammen, kan du høre lige om lidt. Men først til historien om Nyrup Rasmussen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 46

I vores magasin har vi historien om et naturmiddel, der kunne hjælpe millioner af mennesker med sukkersyge, og bekæmpe fedmen i EU. Det er historien om et sødemiddel, Stevia, som ellers har været forbudt i EU, på trods af at alternativerne er sundhedsskadelige. Det er også historien om dødstrusler imod journalister der netop har fortalt historien, vi bringer her. Netop nu diskuteres Stevia igen i EU.

I vores korte historier kan du blandt andet høre om Italiens og dermed EU’s nye frelser. Men først lægger vi ud med en fest.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet ekstra uge 45

Tirsdag aften led Italiens premierminister Silvio Berlusconi et afgørende nederlag i parlamentet. Det har han taget konsekvensen af og har meddelt sin afgang. Om det sker indenfor de næste par uger eller først i forbindelse med et valg til februar, vides endnu ikke. Det hilses med en del bekymring fra blandt andre EU kommissær Oli Rehn, der mener at Euroen kan være truet. I denne ekstra-udsendelse ser vi nærmere på det italienske drama, den ualmindeligt rodede økonomiske situation og naturligvis en regeringsleder som der – heldigvis, vil nogen sige – ikke er mange af.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 45

I denne uge er det igen økonomien, eller især mangel på samme i Grækenland, som gennemsyrer de fleste af vores indslag. Dog kan vi også fortælle om et stort britisk opgør imod EU.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 44

I vores magasinhistorie ser vi på EU’s fiskeripolitik. Hør om, hvorfor der både er fisk nok, og ikke fisk nok på samme tid. I vores kortere afdeling lægger vi ud med at EU's præsident bliver en meget magtfuld mand, det er nordmændene til gengæld lige glade med.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet ekstra uge 44

I denne udsendelse ser vi EU’s store redningspakke efter i sømmene. Du har sikkert hørt om pakken, men hvad betyder det? Hvad er konsekvenserne? Vi graver et spadestik dybere. For at gøre det, har vi blandt andet en vurdering fra Hans Martens, direktør fra European Policy Center.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 43

Netop nu er de baltiske regioner på dagsorden i EU. Vi har inviteret Per Bødker Andersen i studiet for at fortælle os om den baltiske organisations arbejde i forhold til EU. Han er nemlig præsident for ”Union of the Baltic Cities”. Men vi er også klar med en historie om EU’s store problem, nemlig hvem der skal betale for Grækenlands fallit.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 42

Forskning skal skabe vækst. Så kort kan det siges hvis man er Europakommissionen. Det kigger vi nærmere på i vores magasin. Det fyger med begreber som ”Europluspagt” ”Euro-regering” på gangene i Bruxelles. Men i virkeligheden handler det om, hvem der skal bestemme: de enkelte lande, eller en eksklusiv klub af embedsmænd og politiker. Vi har talt med parlamentsmedlem Emilie Turunen fra SF, som er stærk betænkelig.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 41

I denne uge kan vi fortælle, dommedagsbasuner blæser for de europæiske lande. En historie om EU’s økonomiske undergang allerede om få uger. Vi sætter ansigt på de græske besparelser, mens vi i vores magasin har parlamentsformand Jerzy Buzek i den varme stol.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 40

denne uge kigger i vores korte nyheder både hjælpepakken, og en kommende skat, bankerne utvivlsom kommer til at råbe op over. I vores kommentar er vi parate til at give den nye europaminister et par ord med på vejen, mens vejen for EU Kommissionen ser særdeles stenet ud, når det gælder vores magasin.

I magasinet hører vi om hemmelige torturlejre i adskillige EU lande, og hvordan kommissionen skubber ansvaret fra sig. En ny rapport fra Amnesty dokumenterer en sort historie for menneskerettighederne.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet ekstra uge 39

I denne Euranet Ekstra kigger vi nærmere på Unionens tilstand. Det var nemlig hovedemnet for den tale som EU kommissionens formand, Jose Manuel Barosso holdt i europa-parlamentet onsdag d. 28. september. Der skal være mere integration og der skal indføres en særlig finansskat

I vores korte nyheder kan du blandt andet høre, at EU's blokade af Syrisk olie virker, ligesom vi fortæller om det kommende danske formandskab for EU, der er positivt for den danske hotel-branche.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 39

I denne uge kigger vi nærmere på en kommende konflikt mellem mere fossil energi og hensynet til det pressede klima. Det drejer sig om udvindingen af skifergas, en slags naturgas. I vores korte nyheder kan du blandt andet høre, at EU er på anklagebænken for sin krisepolitik, ligesom vi fortæller om et chokerende kursus for chauffører. Det og meget mere i de kommende 15 minutter.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 38

I denne uge tager vi endnu engang fat i grænsekontrollen, hvor EU Parlamentarikeren Morten Messerschmidt vil kæmpe imod kommissionens forslag med næb og kløer. Ideen er ellers, at de ydre skal styrkes, så skal de indre grænser udviskes endnu mere. I vores korte nyheder kan du blandt andet høre, at EU fik ret i deres strategi om ikke sætte hårdt imod hårdt. Også selv om det gælder en benhård diktator Lukashenko i Hviderusland.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 37

I denne uge bringer vi et interview med Helle Thorning Schmidt, som lover endnu flere afstemninger. I et andet af vores kortere nyheder kan vi bringe en historie om, at borgerkrige truer, hvis euroen falder. Vi bringer også en historie om dansk svindel med EU-penge og biografbilletter. I vores magasinhistorie ser vi på Libyen efter Gaddafi. Naturligvis med en eu-vinkel.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 36

Om få måneder overtager Danmark formandskabet for EU. Vi ser nærmere på, hvilke politisk indflydelse det giver – det har vi fået professor Martin Marcussen til at vurdere sidst i udsendelsen. I vores korte nyheder fortæller vi blandt andet om den tidligere tyske kansler, Helmuth Kohl, de ikke er specielt begejstret for den nuværende kansler Angela Merkels EU-politik – vi ser også på Østrig, der er blevet de korruptes republik.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 35

Foreløbig er der fra EU-kommissionen og EU landene giver mere end 1, 5 milliarder Euro til det hungerramte Afrikas horn. Det er mange penge, men slet ikke nok. Læger Uden grænser vurderer at de mangler omkring 120 millioner kroner for at kunne fuldføre indsatsen i området.

I vores korte nyheder fortæller vi blandt andet om kapitalister der skal være velkomne i Danmark, om sundhedsfaren ved at være dansk mand, og upopulære spareplaner i Italien.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 34

Krisen raser på ny. Frankrig og Tyskland vil lave en konstruktion, der kan tvinge eurolande til at spare. Men hvor skal arbejdspladserne komme fra? Vi bringer i vores magasin et EKSKLUSIVT interview med EU-formanden Jerzy Buzek, mens vi i en kommentar tager det tysk-franske forslag under kærlig behandling.

I vores kortere nyheder ser vi blandt andet på, hvad nedlæggelserne af regionerne i grunden vil betyde for det regionale råd, som Danmark er en del af. Vil vi så bare miste pladserne og indflydelse? Derom og meget mere i vores korte afdeling.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 33

De røde tal på aktiemarkedet har fået os til at se økonomien lidt nærmere efter i sømmene. Men vi har også en historie fra EU’s mindste land Malta med i denne uge. En historie om flygtninge og kritik af et lille land langt imod nord.

I vores magasinhistorie er det kommissær Olli Rehn der giver sit besyv med. Han mener, at fremtiden ser lyst ud. En holdning der i hvert fald endnu ikke har spredt sig til aktiemarkedet.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 32

I denne uge ser vi på den hjælp der blevet lovet til de sultne på Afrikas Horn, mens vi i vores magasinhistorie ser på de positive effekter af EU’s udvidelse.

Vi har også en historie om en diplomatisk krise mellem et EU land og en stat, der har Gud som sin øverste leder. Sidst nævnte er så i givet fald indforstået med, at børnemishandlere ikke skal retsforfølges.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 31

I denne uge ser vi på katastrofen på Afrikas Horn, nærmere betegnet Somalia. Vi har set på, hvem der gør hvad, og især hvad man kan gøre. I vores korte hovedhistorie kan du høre om, at på trods af at Bulgarien har haft den ene retsreform efter den anden, så er situationen ikke blevet bedre. Det viser en intern rapport som EU-kommissionen har lavet.

Og så kan vi godt afsløre, at kvinderne vil komme ind på bestyrelsesposter uanset hvad, de danske politikere ellers måtte mene. Hvordan det hænger sammen kan du høre i vores analyse.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 30

I denne uge har vi haft korrospendenter ude i både Spanien og Bruxelles. Vi har interviewet både kommissær Viviane Reding samt demonstranter i Spanien. Resultatet af det er en historie om, at mens Vivianne Reding kæmper for at danne ”et kontinent af retfærdighed”, som hun kalder det, så føler demonstranterne på de sydeuropæiske pladser at selv de mest grundlæggende rettigheder ikke gælder for dem. Hvordan den historie hører sammen med en betænkelig mørklægning af de spanske medier kan du høre til sidst i udsendelsen.

I vores kommentar får den græske hjælpepakke nogle ord med på vejen, mens vi i vores kortere afdeling blandt andet kan diske op med, at EU ikke gør nok for at forhindre en katastrofe i Afrika.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet ekstra uge 29

 

Velkommen til denne EKSTRA sommerudgave af Euranet Danmark 

De seneste uger har i helt særlig grad handlet om, økonomi. Det har handlet om hjælpepakker, statsbankerot, stresstests, kreditvurderinger og meget mere af samme skuffe. I denne udsendelse har vi samlet en håndfuld historier, der alle handler om den økonomi, der er så afgørende for den europæiske samfundsudvikling.

 Det eneste der ikke direkte handler om økonomi, er vores magasinprogram. Der tager vi et smut til Latinamerika, nærmere betegnet Nicaragua. Her har Danmark og EU været gode støtter, men det e for Danmarks vedkommende slut nu. Hør mere om det til sidst i udsendelsen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 29

I denne uge står først og fremmest i kvindernes tegn. Stort set ubemærket af de øvrige danske medier ruller Kommissionen og Parlamentet den røde løber ud for kvinderne. Vi har set hvad der er fup og fakta i den bonede kønskamp. Er det virkeligt en god ide, at tvinge virksomheder til at placere flere kvinder i bestyrelsen?

Og i den kortere afdeling kan vi blandt andet diske op med en kedelig nyhed om Portugals økonomi. Landets fremtid byder på smalhals i mange år frem i tiden.

Netop økonomi har været et stærkt omdrejningspunk i denne og den forgangene uge, derfor har vi valgt at lave en ekstra udsendelse om emnet

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 27

I denne uge kan man blandt andet høre om organisationen Europæisk Ungdom som ser EU som fremtidens projekt. Hør blandt andre Casper Hald der ønsker at unge i langt højere grad tager et uddannelsesophold i udlandet. Men ikke kun dem der læser på universitet, men også fx lærlinge bør få muligheden.

I vores kortere afdeling er vi leveringsdygtige med en historie om, at de gamle østlande ikke bakker op om hverken markedsøkonomi eller demokrati. I vores kommentar tager vi pulsen på EU’s udenrigspolitik – eller mangel på samme.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 26

Ungarn er stadig på kollisionskurs med EU. En ny netop vedtaget forfatning rummer en række udemokratiske regler, mener Europarådet. Sidst Ungarn skabte overskrifter var da de vedtog en ny medielov i begyndelsen af året, som betød at medierne skulle overvåges og at kritiske medier kunne risikere lukning. I indslaget kan du blandt andet høre en vred Daniel Cohn-Bendit fra Tyskland.

I vores i denne uge store vifte af korte historier kan vi blandt andet diske op med en god og en dårlig nyhed for klimaet. Transportpolitikken er et af de områder der kommer til at dominere det danske formandskab, og derfor har vi kigget nærmere på det.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 25

Den europæiske fødevaresikkerhed kom på dagsordnen,da de krumme agurker pludselig blev til de grumme agurker og omfanget af alvorlige sygdomme som nyresvigt pludselig eksploderede. Det handlede om en farlig e.coli-bakterie, som det var meget vanskeligt at få opsporet. Det ser vi nærmere på i magasinet, hvor vi taler med forskningsleder Søren Aabo.

Et hemmeligt dokument afslører, at EU ikke mener at det er realistisk med en afløser til Koyoto-aftalen, der blandt andet regulerer CO2 udledningen. Afdragsfrie lån og underskud på statsbudgettet skal fjernes, fastslår EU kommissionen i en henstilling til den danske regering.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 24

I denne uge har vi stort set ryddet vores sædvanlige programflade, for at gå i dybden med grænsesagen, som vi her på stedet tager meget alvorligt. Vi disker blandt andet op med et magasin om sagen, hvor vi har interviewet jurist Gerd Battrup fra Syddansk Universitet.

Vi er også klar med en principiel analyse af sagen, som ikke bare dyrt for vores internationale omdømme, men også for vores demokrati.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 23

EU har blandt andet af engelske parlamentarikere været kritiseret for, ikke gør nok opmærksom på den nødhjælp der faktisk ydes fra de europæiske lande. Vi har sat den ansvarlige kommissær i den varme stol, og spurgt hende, hvad EU faktisk gør. Vi har også boret i, om hun nu også er den rigtige til posten netop nu, hvor en del nordafrikanske lande har behov for støtte. Hør en række overraskende svar i vores eksklusive interview.

En del parlamentsmedlemmer har godt betalte bestyrelsesposter ved siden af det politiske arbejde. Det har Corporate Europe Observatory undersøgt og udpeger to danske parlamentarikere med omfattende bijobs. De ældre sidder tungt på magten – det mener i hvert fald de unge, der mere eller mindre har givet op overfor de ældres politiske dominans

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 22

Herhjemme har grænsekontrollen været heftigt debatteret. Men også I EU har Schengen-samarbejdet været til debat. Ikke kun på grund af Danmark, men også Italien har meldt sig på banen med et ønske om mere grænsekontrol. Men som du kan høre i vores udsendelse, så er det dog noget helt andet Italien ønsker. Vi bringer et eksklusivt interview med både den italienske udenrigsminister Franco Frattini og den ungarske udenrigsminister Janos Martonyi, som har formandskabet.

I den korte afdeling har vi blandt andet en kommentar om at danskerne ikke synes at EU er et vigtigt emne i den kommende valgkamp. Det på trods af, at 80 procent af lovgivningen herhjemme faktisk bliver støbt på Bruxelles bonede gulve.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 21

I denne uge er vi klar med et magasin om ulovligt fældning af træer, som sjovt nok er lovligt at sælge i EU. Faktisk er det mellem 16 til 19 procent af det træ der bliver solgt i EU, som er illegalt fældet. Men nu har vi godt nyt. Men mere derom senere.

I vores kortere afdeling af historier kan vil blandt andet fortælle, at EU snart bliver udvidet med et land mere, og så har EU’s udenrigschef besøgt oprørerne i Libyen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 20

I denne uge ser vi Europagten efter i sømmene. Det er professor Marlene Wind der blandt andet mener, at pagten faktisk ikke er så ringe endda.

Vi har naturligvis og en vifte af nyheder, og blandt andet en kommentar om grænsekontrollen som Danmark er på vej til at indføre. Den kontrol har nemlig fået EU op i det røde felt.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 19

I denne uge er vi klar med en historie om, at du faktisk kan risikere at blive udleveret til skumle varetægtsfængsler i tidligere østlande. Ikke fordi du reelt har gjort noget, men fordi du blot er mistænkt. CEPOS’s undersøgelser viser endda, at det er særdeles små sager der kan udløse en udlevering, som fx mistanken om, at du har stjålet et bildæk. Bildæk har meget lidt at gøre med folk som Bin Laden, men det var netop for at bekæmpe terror loven blev skabt. Professor Thomas Elholm forklarer i vores indslag hvordan det hænger sammen.

I vores blanding af korte historier kan vi blandt andet diske op med, at EU er ved at opbygge en internetkontrol svarende til den man kender fra Kina. Desuden har vi blandt andet også en historie at EU’s kommissær Malmstrøm holder hvad hun tidligere lovede her i programmet og allerede er klar med en ny indvandrerpolitik.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 18

I denne uge ser vi nærmere på forholdet mellem stat og kirke. Da forfatningstraktaten og Lissabontraktaten blev vedtaget var der forude en stor og ophedet debat om, at det skulle fremgå at EU hviler på et kristent grundlag – det kom ikke med i den endelige udgave af traktaten. Med saligkåringen af afdøde pave Johannes Paul d. II som udgangspunkt har vi set nærmere på forholdet mellem kirken og det politiske liv.

Den økonomiske og ideologiske bagmand for terrornetværket Al Qaida, Osama bin Laden er blevet dræbt af amerikanske soldater – det er en vigtig begivenhed i kampen mod terror, hedder det i en erklæring fra EU's formand, Herman van Rompuy. Blandt de øvrige historier kan nævnes at kommissionsformand Barroso har besøgt Danmark, samt at Berlusconi har droppet sin gode ven Gaddafi.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 17

I denne uge kan vi blandt andet diske op med en historie om, at EU-landene giver pokker i flygtningene. Solidaritet er åbenbart kun et ord man bruger, når det gælder skåltaler. Og så har vi også kigget på valget i Finland og en manglende regering i Belgien.

I vores magasinprogram fortæller vi om en amerikansk tænketank der vil hjælpe Danmark og EU med at omstille os til grøn og bæredygtig økonomi. Tænketanken har fået hovedsæde i København.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 16

I denne uge har vi sat fokus på både økonomi og arbejdsløshed i EU. Mens arbejdsløsheden generelt er faldene for de lande der har Euro’en, så er ungdomsarbejdsløsheden stigende i EU. Hver 4. unge er arbejdsløs.

Ungdomsarbejdsløsheden er netop omdrejningspunktet for vores magasin, hvor vi har interviewet EU Kommissæren Lazlo Andor og den danske EU-parlamentariker Emilie Turunen. I vores korte nyheder kan du så i øvrigt også høre om at netop de danske studerende ikke er dygtige nok når de konkurrer med andre unge fra EU.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 15

I denne uge ser vi nærmere på et initiativ fra dansk fagbevægelse om at sætte effektivt ind overfor social dumping. Ønsket er, at der skal laves et bilag til traktaten, sådan at lønmodtagernes rettigheder sikres. Det er der ikke behov for, mener venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs. EU-parlamentariker Ole Christensen ser derimod et stor behov for regler på området.

Blandt de øvrige indslag kan vi fortæller om noget så usædvanligt som enighed i folketinget om EU politik, og om at Danmark nu skal en tur for EU domstolen, ligesom vi ser nærmere på effekten af de økonomiske sparekrav fra EU kommissionen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 14

I denne uge bryder vi et tabu i vores udsendelse. Et tabu som professor Jepser Jespersen hilser mere end almindelig velkommen bliver brudt. Rent fagligt er det nemlig langt fra så soleklart, at det er en god ide at vore danske krone er låst fast til Euroen. Et magsinprogram der ser kritisk på den danske fastkurspolitik.

I vores korte historier kan du blandt andet høre om, at kommissionen nu ser placeringen af det omstridte vind-testcenter ved Østerild plantage efter i sømmene.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet ekstra uge 13

Situationen i Libyen har vist hvor vanskeligt det er, at samordne den politiske og militære indsats i europæisk regi. Tyskland vil ikke være med i den militære del, men det vil Frankrig gerne, og tyrkerne er sure.

Vi kommenterer desuden på en regnefejl på 43 milliarder og EU som den store Bastian overfor Danmark. Endelig har vi godt nyt til småbørnsforældre og lidt om fiskekvoter.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 13

I denne uge kan du høre at Berlusconi skal for retten, anklaget for at have købt sex af en mindreårig. Det kan blive en sag, der får store konsekvenser for Italien, som samtidig er et af EU’s store lande. Hvis Berlusconi bliver afsat, så efterlader han en politisk ørken efter sig. Så er der endnu et land i EU som havner i et politisk kaos og er uden styring. Vi kunne nævne Belgien som et andet eksempel, som stadig ikke har nogen regering.

I vores korte indslag kan du blandt andet høre om stor lobbyist-skandale som har rystet hele EU.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 12

I denne uge ser vi nærmere på EU's reaktion på atomulykken i Japan, deriblandt en stresstest der er spil for det oprørte vælger-galleri. Hør om, at sandsynligheden for at noget lignende sker i EU ikke er mindre, end den var for de japanske atomkraftværker. En historie om Murphys lov, energipolitik og indenrigspolitik i blandt andet Tyskland og Frankrig og at opsvinget nu er i fare. Medvirkende i udsendelse er en række borgere fra de danske gader, og energikommissær Günther Oettinger).

Øen Lampedusa fik besøg af en række indvandrerfjendske politikere. De havde forestillet sig, at indbyggerne var trætte af alle de fremmede der strømmer til øen. Men her havde de forregnet sig. Det er et af vores kortere indslag.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 11

I denne uge kan du høre om en sejr, som Klima-Connie har fået igennem ved EU. Hjælpen kom fra en højst uventet kant, nemlig DONG Energy, som også godt kan det der med at lave lobbyarbejde.

Og netop lobbyisme er emnet for vores magasinprogram sidst i udsendelsen. En historie der hverken er sort eller hvid, men drejer sig om rigtig mange milliarder.

 I udsendelsen medvirker Morten Messerschmidt, Margrethe Auken, og Rikke Edsjö fra Landbrug og Fødevarer samt professor Gert Tinggaard Svendsen.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 10

I denne uge kan du høre om, at situationen i de afrikanske lande med al tydelighed viser et behov for, at EU ser sin nabopolitik igennem. Hør både EU-kommissær Cecilia Malmström og Morten Messerschmidt fra EU parlamantet.

I den korte afdeling kan du blandt andet høre at EU Kommissionens ofte vage fordømmelser nu selv bliver fordømt. I kommentaren ser vi på den manglende folkeafstemning om EU-forbeholdene.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 09

I denne uge kan du blandt andet høre om, hvorfor Connie Hedegaard lever op til sit nye øgenavn: Kongfu-Connie. En udsendelse hvor vi har spurgt Tarjei Haaland fra Greenpeace om EU’s nye klimaudspil er godt nok.

I vores kortere afdeling af indslag kan du blandt andet høre at det demokratiske land Kosovo stadig ikke er anerkendt af samtlige lande i EU. Desuden kan vi byde på en politisk vejrudsigt for EU, og den lover ikke godt vejr.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 08

Tusinder af flygtninge er nu igen strømmet til Italien, og det har fået landet til at bede EU om hjælp. Ganske vist er det ikke helt klart hvor mange flygtninge der reelt er tale om, og faktisk har det heller ikke den store betydning for italienerne. Men hjælp til grænsebevogtningen er nok under alle omstændigheder en god idé, nu hvor Italiens grænsebetjent nr. 1, Moamar Gaddafi, er ved at blive afsat.

Vi ser også på den rolle som EU spiller i forbindelse med de mange oprør i det nordafrikanske, ligesom vi ser på det tyske svar på Lene Espersen, Guido Westerwelle

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 07

EU’s udenrigschef Catherine Ashton støtter nu åbent..., ja faktisk ved ingen rigtig hvem eller hvad. Efter at Hosni Mubarak – der også er en af verdens rigeste mænd – er tråd tilbage er alt åbne spørgsmål Men alligevel siges demokratibevægelsen at have fået luft under flagene på Tahrir-pladsen, og nu bliver EU kritiseret for at have holdt med Mubarak i alt for mange år - og på denne måde holdt et udemokratisk styre i live. Men er det sandt? Vi har set på moral og dobbeltmoral, og talt med både Ph.D Yussuf Kamal og den konservative EU-politiker Bendt Bendtsen i vores magasinhistorie.

I vores korte nyheder kan du blandt andet høre om EU kommissionen, der bremser TV2s drømme om at lave en radiostation

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 06

I denne uge har vi sammensat en afvekslende menu, hvor vi i magasinet ser nærmere på, hvordan EU og den vestlige verden bedst kan sikre en stabil demokratisk udvikling i Egypten og og de øvrige lande, hvor kravene om demokrati for alvor har fået stemme i disse uger. SF's Villy Søvndal, havde gerne set, at EU havde været meget tydelige i deres krav. Phd og ekstern lektor ved Roskilde universitet,Youssef Kamal støtter synspunktet og mener at tydelige alternativer er med til at hindre ekstremisme. Vi skal også høre om proteinernes sejer over Goethe – det handler om at de humanistiske uddannelser nedprioriteres i EU. Dette er blot nogle af overskrifterne for denne uges udsendelse.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet ekstra uge 05

Situationen i Egypten bliver time for time mere og mere højspændt. Demonstranterne i Cairos gader sender et klart signal til Hosni Mubarak om at han skal trække sig og give plads til demokratiske reformer – og frem fortalt at han skal forsvinde fra den magtens tronstol, han har siddet på i tre årtier. I 30 år har han holdt Egypten i et jerngreb med et terrorregime, der stiltiende blev accepteret af den vestlige verden – og i nogle tilfælde endog har været accepteret som en allieret, man gerne forhandlede med og indgik aftaler med.

Frygten har generelt været et vigtigt redskab i Mubarak hænder – dels har hans egen befolkning befundet sig i en tilstand af angst for at voldsomme overgreb, hvis de formastede sig til at tale magten midt i mod, dels har frygten for et sammenbrud med politisk kaos i Egypten afholdt vestens regeringsledere fra at udelukke Hosni Mubarak fra det gode selskab. Så sent om i sommers sagde talsmand for den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton, at man hellere så et godt diktatur end et dårligt demokrati i Egypten. Nu har befolkningen vist at den vil det anderledes. Det viser den ved at stemme med fødderne – og valgpladsen er gaderne i Cairo og flere af de andre store egyptiske byer.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 05

I denne uge kan du høre om en bitter magtkamp. Denne gang er det Europaparlamentet der slås imod ministerrådet. Parlamentet vil gerne se rådets regnskab for at godkende det, men det mener ministerrådet ikke er fair. Lad os lige understrege, at ministerrådet består af alle landes ministre, altså også de danske.

Den danske pensionsdebat er ikke gået uagtet hen over EU’s medlemslande, som med undrer sig såre over, at danskerne virkelig går med til at hæve pensionsalderen til 70 år. Vi har gravet dybt i statistikker og set på den andre medlemslandenes pensionsordninger og fundet ud af, at uanset hvad den officielle pensionsalder er, så er der en helt anden ting der bestemmer hvornår europæerne trækker sig tilbage og dermed bliver en økonomisk byrde for samfundet. Hvad det er, kan du høre i vores kommentar.

Men vi har også korte historier om ulvejagt i Sverige, og en historie om 1000 milliarder Euro.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 04

I denne uge ser vi nærmere på Ungarn, der netop har overtaget formandskabet i EU – det er medielovene, der står for skud – kritikerne mener at de begænser pressefriheden. Kommissions formand Barosso kalder pressefriheden for hellig, og den ungarske journalist og redaktør Gabor Hovath føler sig truet af den ungarske regering. Det fortæller vi om, ligesom vi giver en ordet til institutleder Hanne Thornøe, der giver et rids af den ungarske historie – den historie der har skabt det Ungarn vi kender i dag.

Vi ser også nærmere på den dom, der blev afsagt ved Den Europæiske menneskerettighedsdomstol. Dommen kan være en bombe under EU's flygtningepolitik. I kommentaren tager vi ministerrådets manglende lyst til at lade parlamentet se og godkende regnskaberne under kærlig behandling

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 03

I denne uge har der endnu engang været meldinger om, at el-priserne stiger. Det skyldes, ifølge Dansk Energi, et sammenfald mellem for lidt vand i de norske elve, øget energiforbrug og flere andre ting. Men fakta er, at energipriserne for privatforbrugerne er steget med 33 procent siden 1995, mens det tilsvarende tal for erhverv er 11 procent. Gaab, tænker du måske, men i vores magasin er vi klare med en afsløring, som er intet mindre end Danmarks historiens største tyveri. Vi taler om milliarder, og den eneste grund til at du aldrig har hørt om det er, at vi medier har bestemt, at det er en for tør og kedelig historie for den almindelige dansker. Det roder vi bod på, for det er EU’s el-liberaliseringen det drejer sig om.

Hør også om Berlusconi der nu kan slæbes i retten for fusk, bestikkelse og svindel – og hør om den danske retssag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen anklages for at have brudt grundloven. Det er noget af indholdet i denne uges pose med blandede bolcher fra den europæiske cirkusarena.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 02

Politik er en slags stille krig. Når det drejer sig om EU, så er der ind i mellem tale om en stilfærdig og næsten usynlig krig. Vi har sat os for at sætte ord på de slagsmål, som vil udspille sig i den næsten hemmelige EU-arena i Bruxelles i det kommende år. Her er både kampe fra hus til hus om realkreditten, en ny høst af landbrugsstøtte og et skud EPO til væksten i hele Europa. Hør blandt andet Jens Rhode fra venstre, Bendt Bendtsen fra de konservative og Emilie Turunen fra SF.

Ungarn har overtaget formandskabet og det sker ikke uden voldsom kritik på grund af den ungarske regerings noget anstrengte forhold til pressefrihed og ytringsfrihed. Det og meget mere er på denne uges gourmetmenu fra Euranet.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet ekstra uge 01

Vi er i denne uge er klar med en ekstra udsendelse, simpelthen fordi der er sket mere, end vi har plads til i vores normale udsendelse. I denne udsendelse kan du blandt andet høre om, at man i Rumænien mener, at det er efterretningstjenesten der bestemmer landet.

I et længere indslag, kan du høre om en meget tavs dræber der hærger borgerne i EU. Ikke noget med influenza, men hør om en sygdom, der især rammer folk langt imod nord.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 01

I denne uge kommer vi med en dyster forudsigelse. Euroen er truet, fremtiden vil være usikker. Arbejdsløsheden truer europæerne. Ikke kun fordi nogle af Eurolandene har ondt i økonomien, men på grund af et gammelt mundheld: Troen kan flytte bjerge. Hvordan det hænger sammen kan du høre i årets første kommentar.

I vores magasinprogram tager vi turen til Afrika, nærmere betegnet Sydsudan, hvor befolkningen skal stemme om selvstændighed. En ny stat er på vej, som EU vil være blandt de første til at acceptere. Ingen ved om det bliver et fredeligt valg. Det kommer nemlig an på Nordsudan.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 52

I denne uge har vi plukket en frisk buket af historier om Europa, europæerne og EU. Blandt andet fortæller vi om den nye danske præsident for Nordisk Råd, Henrik Dam Kristensen, der gerne ser rådet som en fælles nordisk stemme i EU. Vi kigger også på parlamentets ønske om at støtte den skrantende kulindustri – det er en rigtig dårlig idé, mener Margrethe Auken.

I denne uges magasinprogram handler det om tun-fiskeri. Situationen er den, at kvoterne er dobbelt så store som eksperterne anbefaler – og for at føje spot til skade, støtter EU oven i købet tunfiskeriet med 35 millioner euro om året. Det skal der gøres noget ved, fortæller marinbiolog Mette Blæsbjerg fra Verdensnaturfonden

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 51

I denne uge er vi klar med… ja, endnu en Berlusconi historie. Hør en historie der næsten er som et eventyr, hvor den onde fyrste bare ikke kan dø…

I vores magasinprogram går vi kødet på terror. Højaktuel efter selvmords bomberen i Sverige, og hvor Interpol slår skår i juleglæden med en melding om, at den islamiske terror pønser på flere angreb. Men faktisk viser Interpols seneste rapport at kun en KVART procent af angrebene i EU er islamistiske. Alligevel fokuserer både Interpol og efterretningstjenesterne i EU på netop den islamistiske terror. Og så har man i øvrigt kun opgjort terroranslagene i rapporten efter kun den ene religion, og ikke andre, som fx den katolske, som stadig hærger Irland.

-Det ser da mærkeligt ud, indrømmer Ann-Sophie Hemmingsen fra Dansk Institut for Internationale studier, som har nærlæst rapporten.

Hør også om at antallet af terrorangreb er faldende og om flere andre overraskende pointer i rapporten.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 50

I denne uge disker vi blandt andet op med et magasinprogram, hvor lederen af European Policy Center fortæller, at det simpelthen er forkert at tale om en Euro-krise. Der er nemlig tale om noget helt andet, nemlig de enkelte landes underskud der er problemet. Hans Martens henviser i øvrigt til, at det er en opgave for psykiatere at forklare logikken bag finansfolkenes opførsel…

I vores kortere historier ser vi igennem et røgslør af sexanklager, skumle efterretningstjenester og konspirationsteorier. En historie om Wikileaks, og en kamp som er større, end man lige skulle tro. Og især mere simpel end medierne lader ane.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 49

I denne uge stiller vi i vores magasinhistorie skarpt på EU’s fattigdomsår, som netop er sluttet. Vi disker op med et interview med både socialminister Benedikte Kiær og formanden for Socialt Udsatte Jann Sjursen. En historie om en regering der ikke er meget for at leve op til målsætningen for fattigdomsåret, men også om en opposition der ikke har meget grund til at råbe højt.

I vores oversigthistorie kan du blandt andet høre historien om, at EU er ved at oprette et nødhjælpskorps. Forbilledet er John F. Kennedy’s berømte ”Peace Corps”.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 48

I denne uge har vi i vores magasinprogram et eksklusivt interview med klimakommissær Connie Hedegaard som fortæller, at det måske ikke ser så sort ud med klimaforhandlingerne. En del aftaler burde nemlig falde på plads, men hendes hovedpointe er, at mange lande gør en indsats uanset resultaterne til topmødet. Men hør også Kathrine Richardssons forklaring om, at det hele drejer sig om den sidste ledige halvdel i det, hun kalder for ”klimalossepladsen”.

I vores korte oversigtshistorier kan du blandt andet høre om hvor dygtige vores EU politikere er. Ikke til politik, men til at give hinanden verbale øretæver. Hør om smækkene og den udiplomatiske omgangstone i diplomatiets højborg.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 47

Som du måske har hørt, så foreslår det Radikale Venstre, at nyhederne skal udkomme på andre sprog, end dansk. Det forslag har fået især politikere fra Dansk Folkeparti til at ryste på hovedet, men som du i denne uges magasinprogram kan høre, så er det langt fra en underlig ide.

Langt de fleste radioer har nyheder på fremmedsprog. Faktisk endda på mange sprog. Det gælder både de store og små radioer i EU. Hør hvordan og hvorfor i vores magasinprogram. I vores korte indslag kan du høre, at de restriktioner som EU med tyskland i spidsen nu forlanger af blandt andre Portugal og Irland er så hårde, at de svarer til dem, Versailles-traktaten pålagde det daværende Tyskland. Besparelser der som bekendt var så hårde, at de direkte førte 2. Verdenskrig.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 46

I vores overblikshistorie kan du høre om en EU dom der forhindrer dig i at vide, hvem der får en stor luns af dine skattepenge. Vi fortæller i den forbindelse også en anden historie, om mafiamord, Birthe Rønn Hornbech og franske journalister der får tæv. Hvordan det hænger sammen kan du høre lige inden vores magasinprogram.

I vores magasin har vi lagt Poul Nyrup Rasmussen i vores journalistiske bageovn. Resultatet er en rygende varm historie om de europæiske socialdemokraters kamp imod en højrepopulistisk bølge. Den tidligere statsminister taler om både glidebaner, et stort tavst flertal der ikke er fremmedfjendsk. De Europæiske socialdemokraters formand trækker paralleller til tiden inden 2. verdenskrig, hvor også for mange var tavse for længe.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 45

Polen er ved at planlægge og bygge deres første atomkraftværk. Rundt omkring i Europa bliver der bygget flere og flere anlæg. Vi har i vores magasinprogram set nærmere på atomkraften i EU. Vi ser på, hvorfor en sammenblanding mellem vind og atomkraft ikke er den bedste. At atomkraft set som helhed så i øvrigt ikke er CO2 neutral, men har et klimaaftryk næsten som et moderne kulkraftværk, er en anden sag.

En speget sag er til gengæld Serbiens kommende optagelse i EU. En historie om at vælge mellem pest eller kolera, 150 sårede politibetjente og ultra-nationalistiske grupper, der hader homoseksuelle så meget, at de brændte regeringspartiets kontor ned til grunden.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 44

I denne uge kan du høre om, at det er lidt af en trojansk hest EU-cheferne netop har vedtaget. Selv om det kun er, citat, en ”krirugisk ændring” af lissabontraktaten Tyskland har fået igennem, så åbner indgrebet for, at traktaten gradvis bliver ændret. Og det på trods af, at vores store naboland risikerer nye afstemninger om traktaten og nye ”nej” til en ændret traktat. Hør om et mareridt i EU er ved at blive til virkelighed -igen.

I vores magasinhistorie kan du høre Morten Løkkegaard, også kendt som Mr. News fra DR fortælle, at EU ikke skærer så meget i budgettet som medlemslandene. Der er dog flere grunde til den manglende spareiver. Hør om det, og om EU’s ambitioner på uddannelsesfronten i vores lange indslag.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 43

I denne uge kan du i vores oversigtshistorier blandt andet høre om 375 millioner kroner EU betaler Gaddafi. For at stoppe flygtningestrømmen fra Afrika. Men diktatoren kalder de mange millioner for småpenge og kræver milliarder.

I vores magasinprogram bringer vi et eksklusivt interview med selveste NATO's generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. En historie om EU's plads i fremtidens sikkerhedssamarbejde.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 42

I vores magasinhistorie er det blandt andre vores fødevareminister Henrik Høeg der bliver sat foran den varme mikrofon. Emnet er genmodificerede afgrøder og en lovgivning der er ved at blive ændret.

I vores korte historier kan du blandt andet høre Søren Søndergaard der undrer sig over Lene Espersen. Det er der mange der gør for tiden, men denne gang er det, fordi hun i EU sammenhæng delvist støtter afskaffelse af folkevalgte i parlamentet.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 41

Forstil dig, at du ved, hvad du skal gøre, men ikke tør. Simpelthen fordi du ikke vil blive genvalgt. Det er det problem en stor del af EU’s politikere kæmper med her i krisen. Men for den netop genvalgte konservative regering i Letland var det ingen sag. Regeringen der klarede genvalg selv om de gennemførte meget drastiske besparelser. En rapport fra et Baltisk land, hvor krisebevidstheden lever i bedste velgående.

I vores oversigtshistorie tager vi endnu engang turen til Italien, hvor Berlusconi endnu engang er leveringsdygtig i en konfliktfyldt historie.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 40

I denne uge kan du høre om, at det står sløjt til med kampen imod korruption i EU. Godt nok ser landene ud til at gå aktivt ind i kampen imod korruption når de søger optagelse i fællesskabet, men lige så snart de er inde i varmen, ja så kniber det med viljen.

I vores fokushistorie tager vi til Tyskland. Her finder vi en blandet ret der inkluderer et spøgelse fra 2. verdenskrig, en fyret topchef fra et af verdens mægtigste banker, støvletramp og en ny bog der bliver sammenlignet med intet mindre end Hitlers ”Mein Kampf”. Hvordan det hænger sammen kan du høre om i denne udsendelse.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 39

I denne uge kan du i vores oversigtshistorie høre om at EU nu kan hive stikket til din internetadgang. EU parlamentet er nemlig vendt på en tallerken med deres holdning til den omstridte hadopi lovgivning, også bedre kendt som 3-strikes reglen og har nu givet grønt lys for nye regler for fildeling.

I vores fokushistorie kan du høre om at den tyske energikommissær Günther Öttinger arbejder for at forlænge støtten til kulindustrien frem til 2018. Dermed er han i lodret strid med den beslutning, som klimakommissær Connie Hedegaard fik hjem for blot et par måneder siden, om at kulstøtten skal bortfalde i 2014.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 38

Bølgerne om både romaerne og kommissær Redding går højt. Statsledere står i kø for a fordømme en udsædvanlig hård fordømmelse af de franske udvisninger. Men som du kan høre i vores magasinprogram, så er baggrunden alvorlig. Både for dem der det går ud over, romaerne, og for selve EU. Og så kan vi da godt afsløre, at det ikke kun er EU kommissæren der er vred.

I vores oversigtshistorie kan du blandt andet høre om, at Danmark har fået travlt med at udvise flygtninge til Grækenland. Hvorfor? Jo, fordi netop den slags udvisninger snart bliver gjort ulovlige. Det er i hvert fald den mistanke der rejser sig.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 37

I denne uge kan du høre om, at EU’s solvenskrav ikke behøvede at betyde de massive besparelser, som regeringen lige nu er ved at indføre. Tvært imod, så mener arbejderbevægelsens erhvervsråd, at besparelserne er ved at kvæle opsvinget.

I en af vores oversigtshistorier kan du høre om, at de franske undervisningsminister netop har besøgt Danmark, for at lade sig inspirere sig af det danske skolesystem. Deres skoleelever samt forældre til eleverne er nemlig meget lidt begejstrede for det franske system.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 36

I denne uge kan du høre om, hvordan Gadaffi har fået stor indflydelse på EU udenrigspolitik igennem den Italienske statsminister, Silvio Berlusconi. En historie om indviklede pengeaffærer, anklager om magtmisbrug og flygtningestrømme.

Netop flygtninge er emnet i vores fokushistorie, hvor generalsekretær Andreas Kamm fra dansk Flygtningehjælp fortæller om, at EU's flygtningesystem reelt er brudt sammen. Årsagen er manglende solidaritet mellem medlemsstaterne.

Udsendelsen varer: 15 minutter
 

Euranet uge 35

EU bliver dækket alt for dårligt, EU er ugennemsigtig og udemokratisk. Journalister er for dårlige uddannede og den uddannelse de har, svarer ikke til virkeligheden længere. Det er de påstande vi tager under kærlig behandling i vores fokusprogram denne uge.

I vores oversigts historie kan du høre om at EU har fået en over næsen. Den 14% afgift på elektronik falder måske bort, hør hvilke problemer det evt. kan give.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 34

Hvor du I denne uge i vores oversigts historie kan høre om at hvis EU kommisionen ikke er tilfreds med de konklusioner i en rapport som de endda selv havde bestilt, ja så sletter man jo bare de ting som man ikke er tilfreds med.

I vores fokushistorie ser vi på markedet for de økologiske fødevarer i Europa, som er ved at ændre sit image. Det er ikke længere kun et marked for de politiske aktive med uldne sokker. Men handlen med de økologiske varer kører dog ikke altid lige problemfrit.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 33

I denne uge kan du vores oversigts historie høre om at EU nu har planer om at halvere antallet af dræbte i trafikken. Over 100 mennesker mister hver dag livet på de europæiske veje, og det er ifølge EU's transportkommissær, Siim Kallas alt for mange.

EU's vagthunde Euranet kan nu fejre jubilæum med udsendelse nr. 50. Vi har i vores fokus historie inviteret journalist og chefredaktør Jan Simmen til en snak om, hvor hurtigt alt ting kan forandre sig når man starter et nyt radioprojekt, og om alle de mål som Euranet satte sig fra starten af er blevet opnået.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 32

I denne uge kan du i vores oversigts historie høre om at selvom vi skriver år 2010, og slaveriet officielt blev afskaffet for længe siden, ja så er menneskehandel faktisk gået hen og blevet nutidens form for slaveri.

I vores fokushistorie tager vi pulsen på Europas forskellige sprog, som der findes 23 forskellige af indenfor EU. Lyt med når vi Lader Europa tale, og ser på vigtigheden i at kunne andre sprog end lige sit eget modersmål.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 31

I denne uge kan du høre om trådløse netværk der spænder ben for den franske lovgivning. Vi har tidligere her på Euranet set på den franske Hadopi lovgivning, som også er kendt som 3 strikes and you are out. Men ingen franskmænd har endnu fået lukket for deres internetforbindelser.

Plastikposer. Ingen tænker særligt meget på, at poserne udgør et massivt problem, men det er de. Vi i Danmark er europamestre i skrald, men i vores fokushistorie er vi taget til Spanien. De er nemlig gået i front med en ny kampagne indenfor affaldsforebyggelse, hvor alle supermarkeder og butikker skal reducere brugen af plastikposer.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 30

I denne uge kan du høre om, at Kommissionen har fået en ordentlig én over næsen i deres bestræbelser for at tillade genmodificerede fødevarer.

Også i vores fokushistorie kaster vi et kritisk lyst på EU-systemet. Vi kan fortælle en anden historie om pirateri, nemlig piratfiskeri. Men det er ikke nok. For samtidig vender, ifølge vores interviewperson, EU deres blinde øje til dumpning af radioaktivt affald samme sted, Somalia. At der vitterligt sker dumpninger af radioaktivt materiale viser også en stribe retssager imod italienske mafiabosser.

Vi er taget på piratjagt og finder mange forskellige af slagsen.

Udsendelsen varer: 10 minutter

Derudover har vi lavet en lille ekstra udsendelse på 2 minutter. Europa Parlamentet holder nu sommerferie frem til d. 27 august. Vi har set på, hvad der har rørt sig i parlamentet i den sidste hektiske uge.

Ugen i Europa Parlamentet

Udsendelsen varer: 2 minutter
 

Euranet uge 29

I denne uge kan du i vores korte oversigthistorie blandt andet høre om, at heste i Frankrig udkonkurrer skraldebiler.

Og så til vores magasin: Udviklingsminister Søren Pind har én, og en del af andre har også en. De fleste bor i dyre huse, tjener mange penge, men vil alligevel ikke betale lønnen til en hushjælp. Løsningen er aupair. En ordning der kritiseres kraftigt af mange for at være med til at udnytte de fattigste. Men der findes løsning. Det kan du høre om i vores magasin, hvor vi endnu engang tager pulsen på fænomenet aupair, som i øvrigt er forbudt i det meste af EU samt Norge.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 28

I dag kan du høre om en østersøkonference i Lübeck, et tysk fodboldholdlandshold og måske fødslen på en ny tysk identitet. Hvordan det hænger sammen kan du høre i en af vores oversigtshistorier.

I vores fokusprogram kan du høre om hvorfor mange er kritiske overfor EU’s ”kamp” for pressefriheden.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 27

I denne uge kan du høre en historie om, at illegale indvandrer og piratkopier af musik hænger sammen. Inden du nu bliver forarget, så er det her faktisk en historie om en ond spiral med bøder, fængsel og et liv under eksistensminimum.

I vores oversigtshistorie kan du høre om, at det tysk-franske samarbejde ikke længere er nok for et noget tungt EU-tog.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 26

Så er vi klare med en oversigtshistorie om en endnu større miljøkatastrofe end den i den Mexikanske Golf. Den katastrofe er endda planlagt. En massakre for mange år siden er omdrejningspunktet for en historie om Polsk-Russisk fjendskab. En reportage fra å-stedet, med en uventet slutning.

I denne uge kan du nemlig høre om, at Rusland og Polen er ved at blive bedre venner. Årsagen: En massakre i en skov for mange år siden samt et flystyrt. Hvordan det hænger sammen kan du høre om i vores fokusprogram.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 25

I denne uge kan du høre om at landbrugsstøtten bestemt ikke er på vej væk, men bliver mere grøn. Et interview med Christel Schaldemose. Og så kan du blandt andet høre om, at de nye sanktionsmuligheder i EU bare er et spil for det tyske galleri.

Uanset hvad politikere herhjemme ellers går og siger, så er landbrugsstøtten kommet for at blive. Men fremtidens landbrugsstøtte vil nu blive brugt som middel for at få landbrugene til at opføre sig mere miljørigtigt. En historie om milliarder, og at det danske landbrugs fremtid netop nu er på spil

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 24

I denne uge kan du høre om, at pengene til klimabistanden i stedet går til olieindustrien. Og så må også vi hellere følge trop med en historie fra VM.

I vores fokusprogram kan du høre om, hvordan man i Østrig hjælper de blinde til at få en live oplevelse i deres fodboldstadioner, og nu til VM.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 23

I denne uge kan du høre om, at et hemmeligt dokument afslører, at Kommissionen vil sætte både pensionsalderen og arbejdstiden op. Samtidig er stort set hele Europa i oprør. Ikke på grund af pensionen eller økonomien, men imod Israel.

En historie fra Grækenland, hvor demonstrationerne for en gangs skyld ikke drejer sig om nedskæringerne, men om hvor samlet EU i grunden skal stå overfor Israel. En principiel historie i vores fokusmagasin.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 22

Vi er klar med en afsløring om radioaktive fisk på dit spisebord, somaliske pirater, et EU der vender det blinde øje til. Hvordan det hænger sammen kan du høre i vores fokusprogram, mens du i vores oversigtshistorier blandt andet kan høre om, at diktatorer nu har overtaget FN’s menneskerettigheds organ. Lande som Libyen og Uganda bestemmer nu i det magtfulde organ, der skal sikre at menneskerettighederne bliver overholdt.

Netop menneskerettigheder er der ikke mange af i Somalia, og pirateri er en af de bedste indtægtskilder for mange i det hærgede land. Derfor har det de vestlige lande da også følt det nødvendigt at sende krigsskibe til området. For at beskytte tankskibene, der sejler side om side, med skibe fra EU, der dumper radioaktivt materiale i havet samme sted. En historie om dobbeltmoral på højeste niveau.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 21

Statsministeren fik overraskende opbakning fra EU til sine spareplaner. Det hedder det sig i hvert fald. En historie om spin og magtfulde forbindelser.

Vores fokushistorie tager pulsen på pressefriheden, som er under et stigende pres. Som du kan høre i vores indslag, så er pressefriheden under angreb. Men her er det blogging kommer ind. Hør om et fænomen vi her mest forbinder med selvcentrerede teenagere, men som i andre lande er et vigtigt instrument for ytringsfriheden.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 20

I denne uge kan du høre om at lastbilchauffører bare vil arbejde rigtig meget, samt at EU bruger krisen som springbræt for mere union og mindre suverænitet.

Det er i vores oversigtshistorie du kan høre om, hvordan vognmændene med sorte render under øjne bare ikke kan indse, at det er nødvendigt med pauser, mens det er vores fokushistorie der komme med en analyse af, hvordan en del af EU nu vil kræve mere union efter at Grækenlands dårlige økonomi har sendt chokbølger igennem hele Europa.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 19

Velkommen til Euranet Danmark I denne uge kan vi ikke undgå at fortælle om det sikkerhedsnet EU landene har spændt ud under de trængte økonomier i Eurozonen. Men selv om det naturligvis er en stor nyhed, for det gjaldt at afværge en ny og måske værre økonomisk krise end den vi måske er på vej ud af, så vil vores fokushistorie fortælle om en anden lånepakke. Gaab, tænker du måske. Men her drejer det sig ikke om penge til lande, men til indbyggerne.

De små selvstændige virksomheder skal nemlig have muligheder for at få såkaldte mikrolån op til næsten 200.000 kroner. En del af ideen er, at EU satser endnu mere på de små virksomheder, ikke mindst fordi det netop er de store der flytter arbejdspladserne til u-landene. Dertil kommer at bankerne er meget forsigtige med at yde lån til netop små virksomheder. Et interview med Europaparlamanetsmedlem fra socialdemokratiet Ole Christensen om sagen.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 18

I denne uge kan du høre om en hemmelig EU rapport der afslører, at Biodiesel er alt andet end bedre end den almindelige diesel du måske kommer i din tank i dag.

I vores fokusprogram er det tidligere DR’s studievært og nuværende EU-parlamentariker Morten Løkkegaard, der fortæller om lovforslag, der er blevet sendt til tælling, af magtfuld lobby, der bare ikke vil lade små selvstændige slippe for regnskabsbøvl. Hvordan det hænger sammen og hvad det har med revisorer at gøre, kan du høre i vores interview.

Udsendelsen varer: 10 minutter

EKSTRA gratis UDSENDELSE (12 min.) Du kan hente hele det interessante interview med Morten Løkkegaard om lobbyisme i EU HER
 

Euranet uge 17

I denne uge kan du høre en besynderlig historie om, at katolske kirkefolk faktisk mener, at sexskandalerne er det pure opspind. Ikke nok med det, så mener blandt andet en højt placeret biskop endda, at det er et jødisk komplot.

I vore fokusprogram ser vi lidt nærmere på EU landene økonomier, heriblandt også Danmarks. En analyse af og om EU landenes vilje til at stå sammen, eller mangel på samme. Hør om hvorfor statsministerens tale om de mange besparelser langt fra vil blive de sidste.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 16

I denne uge kan du blandt andet høre om, at den indiske miljøminister beskylder et dansk læk for fiaskoen ved COP 15. Det er der ikke noget nyt i, men han fortæller, at Connie Hedegaard overfor ham har erklæret sig enig. 

I vores fokusprogram har vi taget pulsen på det Polske sundhedssystem og fundet … absolut ingen ting. Det polske sundhedsvæsen er nemlig nærmest afgået ved døden. En reportage fra Polen

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 15

I denne uge kan du blandt andet høre om, at kommunerne mildest talt er fløjtende ligeglade med, at de bryder EU-lovgivningen. Det er i hvert fald den beskyldning som i vores udsendelse bringes til torvs af en højt placeret medarbejder. 

Og så har vi hentet et indslag langt ude i skoven. I en Bulgarsk skov, for at være helt præcis. Den er nemlig truet. Ikke af forurening, men af korruption. Hvordan det hænger sammen kan du høre i denne uges fokushistorie.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 14

I denne uge kan du høre om, at Halalkød ikke længere er en eksotisk ret, men en almindelig vare i de Europæiske kølediske.

I vores fokusprogram kan du høre om et paradoks, som ikke er blevet mindre af, at det meste af Europa og USA i år har oplevet en usædvanlig kold vinter. Antallet af klimaskeptikerne stiger nemlig i takt med, at beviserne for klimaopvarmning tårner sig op. En reaktion der muligvis bunder i, at vi som mennesker helst ikke vi tro på alvorligt dårlige nyheder.

Om der også findes flere og flere skeptikere de steder der i år har oplevet en helt hårrejsende varm vinter, nemlig i Grønland og andre arktiske områder, vides ikke. Men hvis benægtelsen virkelig bunder i den menneskelige sorgreaktion, så er der nu også flere i Grønland og Canada der nægter at tro på, at klimaet bliver varmere og at det er et resultat af menneskernes udledning af CO2.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 13

I denne uge kan du høre historien om, at flere og flere unge I Europa ikke tror på jøde drabene under 2. Verdenskrig. Internettet har en del af skylden, men også manglende undervisning er med til øge antallet af holocaust benægtere.

I vores fokus historie forbliver vi i krigens verden. Det er historien om, at de danske soldater har brugt hvid maling på deres biler. Læger uden grænser beretter om en side af krigen, som er knap så kendt. Hvorfor og hvordan den hvide maling kom til at koste menneskeliv kan du høre i vores udsendelse ”Krigsmedaljens bagside”.

Udsendelsen varer: 10 minutter

EKSTRA gratis UDSENDELSE (13min) Du kan hente hele det interessante interview med Vibeke Brix Christensen om ”Krigsmedaljens bagside” HER
 

Euranet uge 12

I denne uge kan du høre en horribel historie om indbyggerne i en hel fransk landsby blev brugt som forsøgskanin for CIA eksperimenter. Den amerikansk tjeneste brugte et LSD lignende stof, og det fik indbyggerne til at gå amok. En gyserfortælling fra det virkelige liv. 

I vores fokus historie kan du høre om, at oliepriserne holdes kunstigt nede. Det gør, at de nødvendige investeringer i vedvarende energi ikke kan betale sig, alt imens der investeres i fx motorveje. Hør om en industri uden skrupler, og en kommende krise om få år der langt overgår den nuværende finanskrise.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 11

I denne uge kan du høre om lidt af en bombe under dem der troede, at vores velfærdssystem kun er for dem, der har permanent opholdstilladelse i Danmark. 

I vores fokushistorie kan du blandt andet høre om, at den danske regering er på rette kurs med en delliberalisering af spillemarkedet. Et interview om for stor spilletrang, og liberaliseringens konsekvenser med centerleder for ludomani Michael Bay Jørsel.

Udsendelsen varer: 10 minutter

EKSTRA gratis UDSENDELSE (20min) Du kan hente hele det interessante interview med Michael Bay Jørsel om Ludomani HER
 

Euranet uge 10

I denne uge kan du høre om, at venstres EU Politiker er langt mere miljøbevidste, end selve venstre herhjemme. 

I vores fokushistorie er vi taget til Tjekkiet. Her er kampen om ligeberettigelse nemlig først lige begyndt. Under kommunismen var der ellers ikke så mange problemer på den front. Men i dagens Tjekkiet er alt hvad der var under kommunisme, dårligt.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 09

I denne uge kan du blandt andet høre en analyse om et magtspil der er i gang i EU som tyder på, at arbejdsfordelingen mellem de tre ledende personer i EU langt fra er klar endnu, og angreb på EU politikere der er langt under lavmålet. Hør om ”Baronesse-hvem” og ”Herman van Våd Karklud”. 

I vores fokusprogram tager vi en tur til Balkan, siden Rumænien for at tage pulsen på de sprog, der både splitter, samler og i hvert fald præger EU i øjeblikket. Vi tager et nøje kig på det europæiske Babelstårn.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 08

I denne uge kan du blandt andet høre om, at den frie abort i EU i en kort stund var truet.

I vores fokusprogram har vi en positiv historie om en international bevægelse, der betyder, at virksomhederne prøver at tage en moralsk førertrøje på. Den førertrøje gemmer sig under begrebet CSR. Hør en medarbejder der har fået chancen for et godt liv. Hun arbejder i en Kvickly, hvor chefen har gjort langt mere, end nogen kunne forvente. Selv om han ikke kender til CSR, så praktiserer han nu alligevel indholdet.

Udsendelsen varer: 10 minutter

For dem der godt kan lide en positiv historie, er her de to fulde interviews om emnet, CSR (Corporate Social Responsibility)

Euranet Ekstra : Når ledelsen tager ansvar (17 minutter)

Euranet Ekstra 2: Socialt ansvar i kraftig vækst – Verden over (15 minutter)

Medvirkende er: Dorte Gram Nybroe (DI), Anders Harboe (DI), varehuschef Torben Dahlgaard (Kvickly Vojens), mentor Gunhild Søndergård (Kvickly Vojens) og mentee Gitte Leest.
 

Euranet uge 07

I denne uge kan du blandt andet høre om et meget rigt land, som behandler sine bistandsklienter så dårligt, at det ligefrem er ulovligt ifølge landets egne love. En kort historie om bistandshjælp og et land, vi kender rigtig godt.

I vores fokushistorie kan du høre om, at en ny slags rigmandsslaver her i landet. En gruppe kvinder lever stort set uden rettigheder. Andre lande har enten aldrig haft ordningen, eller helt afskaffet den, eller er ved at afskaffe den. EU vil nu hjælpe de retsløse au pair piger. Vi har snakket med Britta Thomsen fra socialdemokratiet, som sidder i Europa parlamentet.

Udsendelsen varer: 10 minutter

EKSTRA gratis UDSENDELSE (15min) Du kan hente hele det interessante interview Danske rigmandsslaver: Au Pair HER
 

Euranet uge 06

I denne uge kan du høre om at tyskerne nu kan få politisk asyl i USA som religionsflygtninge. 

I vores fokushistorie har vi set hjælpen til Haiti efter i sømmene. Hvis man kunne tro verdens ledere, så er der lidt lys i tunnelen. De lover alle hjælp til det fattige land. Der er bare et problem: det kan man ikke. Hør om hvordan den rige verden giver med den ene hånd og straks tager igen med den anden. Et interview med IBIS’s generalsekretær Vagn Bertelsen. Men hør også om en bod Haiti blev idømt, da slaverne gjorde oprør 1804.

Udsendelsen varer: 10 minutter

EKSTRA gratis UDSENDELSE (15min) Du kan hente hele det interessante interview Når den rige verden gir og tager HER
 

Euranet uge 05

I denne uge kan du høre om, at EU er klar med en kæmpe skattebombe under genbrugsbutikker og andre velgørenhedsorganisationer. 

I vores fokusprogram giver vi et bud på, hvor løsningen på klimaproblemet skal komme fra, nu hvor politikerne verden over har svigtet. Hør sure græske NGO’ere, en talsmand for Australiens storindustri samt den verdensomspændende miljøorganisation Oxfam komme med et par ideer, hvor redningen så skal komme fra.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 04

I denne uge kan du høre om, at regeringen fortsætter deres ideologiske korstog, og nu vil liberalisere universiteterne. At det gik galt med sygehusene, hvor projektet kostede mange ekstra penge, har ikke skræmt regeringen. 

I vores fokusprogam, kan du høre om, at EU's fattigdomsår ikke prioriteres særligt højt herhjemme. Eller fattigdom i det hele taget. I EU bliver der i værksat initiativer der blandt andet skal få antallet af fattige til at falde. I hele EU er 16 procent af borgerne i fare for at leve under kummerlige forhold. Det svarer til 78 millioner borgere. Herhjemme er der, hvis man bruger ifølge EU regnemetoder, 395.000 fattige. Regeringen bliver kritiseret fra alle sider for en manglende indsats her i EU's fattigdomsår. En af de kritiske røster er Bjarne Lenau Henriksen, korshærschef for Kirkens Korshær.

Udsendelsen varer: 10 minutter

EKSTRA gratis UDSENDELSE (15min) Du kan hente hele det interessante interview om Kritik af dansk indsats for det fattige HER
 

Euranet uge 03

I denne uge kan du høre om, at kommunerne bliver beskyldt for, ikke at overholde lovgivningen for udlicitering. ”Og hvad så”, tænker du måske, men ideen er, at kommunerne i sidste ende sparer penge, ved at vælge det bedste og billigste. Men andre ord er det dine og mine skattepenge det drejer sig om. 

I vores fokushistorie kan du høre et interview Mogens Ove Madsen, der beretter om, at universiteterne er truede. Kontrol, dårlig økonomi, hierarkisk ledelsesform og dårligt arbejdsklima er ifølge ham alt sammen et resultat af den strategi, regeringen står bag

Udsendelsen varer: 10 minutter

EKSTRA gratis UDSENDELSE (15min) Du kan hente hele det interessante interview om, at Universiteterne i Danmark, er truet HER
 

Euranet uge 02

I denne uge kan du blandt andet høre om at både Bent Bendtsen og Morten Messerschmidt spænder ben for at EU’s forsøg på at få svækket Berlusconi mediemagt. 

I vores fokusprogram kan du høre om, tænketanken ”International Idea” prøver at hjælpe den 3. Verden ved at påvirke EU-systemet. En historie om, at ikke alle lobbyister i EU systemet lever op til fordommene om, at lobbyister alle er skumle mænd i mørke jakkesæt. Vi har besøgt Susan Lindahl på EU’s bonede gulve.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 01

I årets første udsendelse kan I blandt andet høre, at svenskerne har håndteret formandskabet i EU rigtig godt. Spanien overtager nu formandskabet, men det kan du i øvrigt læse meget mere om på vores hjemmeside www.euranet.eu

I vores fokushistorie kan du høre om, at der nu er flere i England og USA der ikke tror på den menneskeskabte klimaopvarmning, end for bare et år siden. Faktisk er tvivlerne i flertal. Det sker samtidig med, at beviserne i samme tid har hobet sig op. Hør om et mærkeligt paradoks, der muligvis bunder i den menneskelige sorgreaktion. Godt hjulpet på vej af tunge industrier.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 52

I vores oversigthistorier kan du blandt andet høre om, at finanskrisen for rigtig mange millioner europæer er mere end bare et fjernt begreb, i en nyhedsudsendelse.

I vores fokusprogram kan du høre om en internationalisering inden for højskolerne, der stille og roligt er sket i de sidste år. Tidligere var højskolerne et sted, hvor især danskere tog til, for at lære. Nu er der mange udlændinge. Da vi besøgte Vraa højskole var der elever fra ti forskellige nationaliteter. Er der tale om en helt ny måde at drive højskolerne på? En radiomontage fra en verden i forandring

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 51

I denne uge har vi set på, hvad europæerne giver hinanden i julegave. Selv om mobilbranchen oplever stærkt faldende salgstal på grund af krisen, så ser det i år igen ud til, at netop mobiltelefonerne er et hit. Men hvordan kan mobiltelefoner blive ved med at sælge som varmt brød? Har vi ikke alle efterhånden mindst én, eller endda flere liggende? Vi har fået vores tekniske medarbejder Kim Bundgaard til at se på den sidst nye hit indenfor mobiltelefoner.

I vores fokusudsendelse tager vi temperaturen på topmødet. Hvad blev resultatet, hvorfor gik det som det gjorde, og hvordan kommer det til at gå fremover? Vores redaktør Jan Simmen fortæller om klima topmødet han netop er vendt hjem fra. Men vi tager også fat i det store spørgsmål om det overhovedet nytter. Overraskende nok, så vil en begrænsning af olieforbrug i de rige lande nemlig ikke medføre mindre forbrug. I hvert fald ikke så længe den kendte mekanisme om udbud og efterspørgsel gælder.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 50

I denne uge kan du høre en historie om hvordan Europa udnytter Somalia og samtidig er godt i gang med at udrydde adskillige fiskearter.

I vores fokushistorie er der interviews med både forsker Lisbeth Petersen fra SFI, Pernille Rosenkrantz-Theil og LO-formanden Harald Børsting. De mener alle sammen at de fattigste i landet er ved blive hægtet af samfundet. Pernille Rosenkrantz-Theil giver en del af skylden på skattereformerne, som konsekvent gav de mest velstillede mere, mens de fattigste blev ramt hårdt på pungen. Harald Børsting medgiver, at det er en del af fagbevægelsens opgave at give de svageste i samfund en stemme. Også selv om de fleste LO medlemmer ligger i den gode ende af indkomstskalaen.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 49

I denne uge kan du høre om fødevareminister Eva Kjær Hansen, der ikke vil rokke sig, selv om børn risikerer kræft. Hun gemmer sig bag en EU-lovgivning, lyder beskyldningen. 

I vores fokushistorie ser vi lidt nærmere på Danmarks nye grønne profil. Vi ser også på, hvordan kriser hænger sammen med vindkraft. Et interview om vindkraft, om borgerlige politiker der først sent ændrede holdning, og om fremtidsperspektiver for den grønne bølge.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 48

I denne uge kan du blandt andet høre en kort analyse af forløbet op til udnævnelsen af Conni Hedegaard som klimakommissær, og lidt om, hvem der kan vise sig at blive hendes modstander i EU.

I vores lange indslag kan du høre om astronomi, som har haft uendelig meget gavn af at arbejde på tværs af grænserne. Et indslag om et område i stærk vækst, både som videnskab og som hobby

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 47

I denne uge kan du høre om en ny formand Herman Van Rompoy, som skal fungere som en slags præsident. Hvis du ikke synes, at du har hørt om ham før så har du det på samme måde som de fleste europæere. Lidt ligesom ingen europæer kendte vores egen tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. I Hermans hjemland Belgien er han dog selv et kendt navn. Men hvad synes belgierne selv? Egner Herman sig til jobbet som præsident for hele EU? Vi har spurgt dem og svarene var lidt overraskende. Også Herman Van Rompoy medvirker i udsendelsen.

I vores fokushistorie kan du høre om hvad der sker inden for bogbranchen. Selv om det lige nu går rigtig godt i branchen, så er der netop nu noget nyt på vej, som truer i hvert fald dele af bogbranchen. Til gengæld vil det blive meget lettere at være læser , og vi tør godt love meget billigere bogpriser fremover.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 46

I denne uge kan vi bringe den glædelig nyhed, at Europa nu igen er på rette kurs. Økonomisk set i hvert fald. Det siger EU i øvrigt samtidig med at ledigheden stadig vokser.

I vores fokusprogram tager vi blandt andet luften ud af en fordom om, at unge ikke gider andre end sig selv. En beretning om frivilligt arbejde i et glemt land, Kirgistand, men også om, hvordan en indsats i den 3. verden ikke altid er omkostningsfrit

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 45

I denne uge kan du høre om en aftale, som skulle hjælpe de fattigste lande i den her verden og samtidig bekæmpe klimaforandringerne. ”Det var da godt”, tænker du måske. Nej, det er det faktisk ikke, og en lang række lande og organisationer er sure. Hvordan det hænger sammen kan du høre i vores historie EU’ store nye aftale.

I vores fokushistorie går vi lidt mere i dybden med Lissabontraktaten. Vi taler med vores korrespondent Jan Richter i Prag, som fortæller om et noget overraskende forløb op til underskriften, og så har vi, som eneste danske medie, et interview med selveste præsidenten det hele drejer sig om: Vaslav Klaus.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 44

I vores oversigthistorier kan du blandt andet høre om, at finanskrisen for rigtig mange millioner europæer er mere end bare et fjernt begreb, i en nyhedsudsendelse.

I vores fokusprogram kan du høre om en internationalisering inden for højskolerne, der stille og roligt er sket i de sidste år. Tidligere var højskolerne et sted, hvor især danskere tog til, for at lære. Nu er der mange udlændinge. Da vi besøgte Vraa højskole var der elever fra ti forskellige nationaliteter. Er der tale om en helt ny måde at drive højskolerne på? En radiomontage fra en verden i forandring

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 43

I denne udsendelse kan du høre om en EU lovgivning der skader miljøet.

I vores fokusprogram kan du høre om en overset gruppe, som kæmper for mere værdighed, mulighed for at stemme, og simpelthen bare overlevelse. Det er en gruppe som ingen taler om eller med, men på dette års udviklings-topmøde i Stockholm fik en stemme. Hør om EU’s store arrangement i Stockholm med 6000 deltagere fra hele verden. Og hør om, at de fattige lande nu har et nyt argument for få vristet flere penge ud af de rige lande. Vi var i øvrigt det eneste danske medie der dækkede begivenheden. Modsat de store internationale medier der prioriterede European Development Days højt i deres dækning. Det undrer vi os over endnu

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 42

I denne uge kan du høre om, at manden på Månen er ingen anden end selveste Hitler… Et sjovt indslag, tænker du måske, hvis det ikke lige var fordi det faktisk er en alvorlig sag med konspirationsteorierne, som får flere og flere tilhængerne. Der er også historien om radioaktivt mafiaaffald.

I vores fokusprogram er det Uffe Ellemann-Jensen der får lov til at give sit bud på, hvorfor vi ved så lidt om hinanden i Europa. Uffe Ellemann-Jensen taler blandt andet om manglende lederskab, men fortæller også om, at demokratiet faktisk er truet i de Baltiske lande.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 41

I denne udsendelse kan du blandt andet høre om, hvordan kristne kirker over hele Europa støtter asylansøgernes sag, selv om de risikerer straf.

I vores fokusprogram har vi ladet os inspirere af sagerne der lige i øjeblikket ruller i italien. Hans Otto Sano fortæller om korruption og magtmisbrug. Ikke kun i Italien, for vi har nemlig også vores sager at slås med herhjemme

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 40

I denne uges udsendelse kan du blandt andet høre om en makaber turistform der er i vækst.

I vores fokusprogram ser vi på et nyt klimasamarbejde, hvor de europæiske borgmestre forpligter hinanden gensidigt

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 39

I denne udsendelse kan du kan blandt andet høre om, hvorfor det er helt i orden at sælge 20 år gammelt kød til Polske forbrugere, når bare man kører Volvo.

Du kan også høre et interview med Jens Peter-Bonde, der lige nu er i Irland. Udsendelsen har det irske valg som omdrejningspunkt, men skaber også vigtige perspektiver i forhold til Danmark

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 38

Teknik kan redde de europæiske aviser De såkaldte e-bøger kan være den redningsplanke, aviserne sukker efter. Hør mere om det i vores udsendelse.

Vi kigger også på en fremtid hvor en højteknologisk optankning kun varer få minutter, og mange faktisk aldrig behøver at tanke overhovedet. En fremtid uden bilstøj og forurening. Vi har ringet til Administrerende direktør i Better Place Denmark Jens Moberg

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 37

Hermed denne uges gratis radioudsendelse fra Euranet frisk brygget til alle nyhedshungrende lyttere. Denne uge kan du blandt andet høre om en ny halal-søgemaskine, der ikke er uden humor, og magasinprogrammet ”unge druk – en storm i et glas øl”

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

Euranet uge 36

Hermed den aller første udsendelse af Euranet Danmark, I udsendelsen kan du blandt andet høre en grotesk historie om organrøveri, om det nye styresystem fra windows som EU har dømt ude, samt om et nyt journalistisk samarbejde. Det hele varer nøjagtig 10 minutter.

Udsendelsen varer: 10 minutter
 

 


Copyright © - Euranet. All Rights Reserved. Designated trademarks and brands are the property of their respective owners.
Use of this Web site constitutes acceptance of Euranet.