Forside

Hent udsendelser

Euranet logo - her er du -Artikler

Hør os her

Nyhedsbrev

Links

Kontakt os 

   

Putin skræmmer tidligere østbloklande


Foto: ec.europa.eu

5. marts 2014

Er netop blevet spurgt af en polsk kollega om jeg eventuelt en overgang kunne huse hans familie, hvis Polen bliver angrebet af Rusland. Han mente det dødseriøst, frygten var til at få øje på. Han selv ville blive tilbage og kæmpe for imod russerne.

En anden kammerat fra Rumænien er ved at lægge en plan for, hvordan han kan bringe sin russiske kone i sikkerhed i RUSLAND, i tilfælde af konflikten spidser til og anti russiske stemninger kan true hendes sikkerhed.

En anden journalist, også fra Rumænien fortæller mig, at hun ikke tror på et russisk angreb, men tilføjer det lille ord "endnu". Hun tilføjer at hun er træt af EU’s politikere der ikke forstår alvoren i situationen. Forskellige historier der har flere ting til fælles. Alle er bange for situationen i Ukraine. Alle tre har oplevet hvordan det tidligere Sovjet kørte netop deres land mere eller mindre over, uden nogen rigtig gjorde noget.

NATO har netop forsikret de baltiske stater samt Polen om, at de ikke er fare. Kommer fra det altid sikre vesteuropa, så kan det måske godt virke komisk. Men det er dødsens alvorligt for de her mennesker, der bor i de lande, der tidligere har hørt til østblokken og måske endda har russiske mindretal. Den officielle forklaring på at Putin har sat tropper ind er, at han ønsker at beskytte de russer der bor på Krim.

De tidligere østlandes opfattelse af vesten er, at vi er naive. Utvivlsomt. Men lad os alligevel håbe, at vi i det naive vesten får ret, og konflikten ikke løber af sporet.

Jan Simmen
Radiochef, Euranet
International Presscenter
Residence Palace, Bruxelles


Marine Le Pen: EU vil snart falde


Foto: euranet+

23. oktober 2013

Så fik vi interviewet den i Frankrig meget populære, men også frygtede Marine Le Pen. Interviewet er på fransk, så vi bringer det ikke her, dog kan alle finde det på Euranet+ facebookside. Men hun spår, at EU snart vil falde.

Hun er løsgænger i Parlamentet, er imod EU i alle mulige og umulige udformninger. Samtidig modtager hun og hendes parti millioner fra EU. Uanset hvad, så spår hun at EU vil falde som Sovjetunionen. Det er da også sandt, som man blandt andet kan læse i den verdensberømte historikers Normans bog "the tale of half forgotten Europe", hvordan alt der engang syntes uforgængelig alligevel dør på et tidspunkt. Uanset om det er CCCR, Burgunderriget eller Romerriget. Men om det bliver nu, er jeg ikke sikker på.

EU ser ud til at balancere mellem miste den sidste rest af folkelig opbakning i EU på den ene side, og langt mere magt til Kommissionen på den anden side. Det sidste betyder altså mere magt til både EU, og især dem, der ikke er folkevalgte. På bekostning af især nationalstaterne og befolkningerne i dem. Hvilket man kan antage igen betyder endnu mindre opbakning fra befolkningerne. Og her har vi så en udvikling der, rent demokratisk set, ikke er godt. Ja, det kan godt være, at det økonomisk er en rigtig god ide at kunne styre de "uansvarlige" lande. MEN kan kommissionen det? Eller bliver de bare især Tysklands budbringer og bølle, der banker de korrupte og eller forarmede lande på plads? OG er det en god ide at koble befolkningerne fra, uden at forklare hvorfor, og uden at høre landenes borgere om deres meninger? Får Le Pen så ikke netop ret, når hun så sammenligner EU med et kæmpe apparat som Sovjets, som knuste den enkelte borgers vilje, og kun tillod én stemme? Altså den ikke kritiske stemme. Og var det ikke netop fordi man i så mange år dæmmede op befolkningens vilje, at Sovjetunionen holdt op med at eksistere?

Og er det ikke netop fordi EU kører videre som et damptog uden stop, hvor borgerne bliver efterladt på perronen som de måbende passagerer, at netop Le Pen er blevet så populært i hendes hjemmeland? Og at andre lignende partier nu spås at blive kraftigt styrket i EU? Med det i øvrigt lidt absurde resultat, at EU modstanderne vil slutte sig sammen i en ny fraktion i EU, som netop kun har eet ønske, nemlig EUs død? Der er jo intet galt en fraktion, som så sig selv som den kritiske røst, som hele tiden vil påpege EUs mangler. Det ville endda være sundt. MEN en fraktion, som simpelthen er imod, uanset hvad, det svarer simpelthen til, at man ansætter hvalfangere i Greenpeace.

Jan Simmen
Radiochef, Euranet
International Presscenter
Residence Palace, Bruxelles


EU: Dårligt nyt for rygerne


Foto: ec.europa.eu

8. oktober 2013

EU mener at have dårligt nyt for rygerne og tobaksindustrien. De grønne
mener dog at det netop vedtagne forslag langt fra er vidtgående nok.

Netop "grønne" cigaretter, med "frisk" smag eller smag af alt andet end
tobak, bliver forbudt. Dog ikke nu, men om 5 år.

De elektroniske cigaretter kom også under beskydning. EU Kommissionen havde
ellers ment, at den slags kunstige cigaretter skulle høre under medicinsk
udstyr. Det har EU's folkevalgte blankt afvist, da e-cigaretterne ser ud til
at have en masse uheldige helbredsmæssige konsekvenser.

De tynde cigaretter, som ellers så ud til at også at blive forbudt, slap for
et forbud. Det gjorde det skandinaviske snus dog ikke. Med undtagelse af
Sverige, som har en undtagelse på området, bliver snus forbudt.

Og så skal der rigtig store advarsler på pakkerne. 65% af pakkernes flader
skal fyldes ud med advarsler. Tidligere havde man ment, at 75% af pakkerne
skulle være fyldt ud med advarsler.


”Nikkedukker” nikker nej


Foto: ec.europa.eu

18. juni 2013

Morten Messerschmidt beskylder i et læserbrev i en række dagblade venstres Morten Løkkegaard i EU parlamentet for, at stå for en lang række ”gevækster”. EU medier, der ifølge Messerschmidt har alle det tilfælles, at de er EU begejstrede ”rygklappere” og ”nikkedukker”. Blandt de medier er vi så nævnt.

Javel, ja. Lad mig lige forklare lidt om os, og hvorfor det er skudt ret langt forbi. Euranet er ikke et selvstændigt medie, som fx Euronews, som sender TV igennem en satellit, og har sin egen kanal. Det er et radioprojekt mellem især nationale radioer i EU, hvor udsendelserne indgår i den almindelige daglige dækning. Altså som et eller flere indslag. Projektet har til formål at dele og derigennem styrke EU dækningen. Ikke EU som sådan. Tanken om, at højt ansete radioer ville ændre dækningen i en mere ”EU-positiv” retning har jeg lidt svært ved at tro på. Pengene projektet får fra EU svarer ikke engang til halvdelen af det den nye danske radiostation 24/7 har til rådighed om året. Men vi dækker det meste af EU, og har 20 mio daglige MÅLTE lyttere igennem 13 radioer. Med andre ord, så er der kun få penge pr. radio. Slet ikke nok til at radioerne vil sætte deres gode navn og rygte på højkant, for en ”særlig EU venlig dækning”.

Men det er da sikkert rigtigt, at nogle af EU Kommissionens ansatte gerne så en mere EU venlig dækning. Det gælder også andre interessenter. Det er helt naturlig del af hverdagen på et stort medie, ligesom enkelte af de danske politikere jo også prøver at blande sig i DR’s dækning. Men vi har, på samme måde som DR, et ”frihedsbrev”. Det står i kontrakten, at vi har vores journalistiske frihed. Derfor har jeg da som radiochef heller aldrig blandet mig i de forskellige radioers interne redaktionelle linjer. Så den næste pointe, for i vores kamp for uafhængighed har vi fået støtte af mange, deriblandt Morten Løkkegaard. En hurtig søgning i vores database viser i øvrigt, at Messerschmidt har været en hyppig gæst i vores udsendelser.

Ideen om, at alt der er finansieret af EU automatisk er i lommen på EU er måske en besnærende, men falsk tanke. Så ville utallige forskningsprojekter, om fx insulin eller klima, være i lommen på EU. Hvordan det skulle kunne lade sig gøre, ved jeg ikke. Måske med en mere ”EU-venlig vejrudsigt”? Eller hvad med landmændene, der får kæmpe beløb fra EU. Jeg må erkende, at fx de franske landmænd ikke ligefrem virker EU begejstrede. Så vi er altså ikke alle sammen ”nikkedukker” og det, der er værre. Langt fra. Så måske andre på ”nikkedukkelisten” heller ikke hører til der?

Til sidst vil jeg egentlig bare henvise til vores danske minisite, som ellers kun var tænkt som et slags arkiv, så kan læserne jo selv afgøre, om vi er ”nikkedukker” her på euranet.dk .Det nye Euranet hedder i øvrigt Euranetplus, det har sin åbningsdag netop nu på onsdag, og hjemmesiden kan findes på www.euranetplus.eu

Jan Simmen
Radiochef, Euranet
International Presscenter
Residence Palace, Bruxelles


OLAF-gate: EU’s eget ”politi” gider ikke afhøringer

ec.europa.eu
Foto: ec.europa.eu

30. maj 2013

Prøv at forestille dig, hvis det danske politi kun undtagelsesvis gider afhøre den mistænkte. Eller gider beskæftige sig med vidner. Ikke mindst fordi der i deres interne beskrevne arbejdsgange faktisk står, at politiet helst ikke skal lave nogen undersøgelse af folk, de ikke er sikre på, er skyldige. Det er ikke desto mindre netop det billede der nu tegner sig, hvor EU’s interne undersøgelses enhed OLAF er kommet i fokus. For nu at sige det mildt. For enheden, som burde bekæmpe alt fra korruption, over organiseret kriminalitet, til smugler cigaretter, viser sig at have gjort et særdeles dårligt arbejde.

Lang liste af fejl
På et pressemøde i Residence Palace midt i Bruxelles, blev der afsløret, at OLAF endda prøvede at få vidner til at ændre deres forklaringer, så det bedre passede sammen med det billede af en korrupt cypriotisk Kommissær, som man dengang ville have frem. OLAFs konklusioner fik Kommissionsformanden Barroso til at fyre kommissæren. På pressemødet blev der fremlagt en flere side lang liste af fejl begået af OLAF. Listen efterlader flere spørgsmål, end svar. Spørgsmål som, hvem der ville af med kommissæren, og især hvorfor. Spekulationerne går blandt andet i retning af, at tobaksindustrien i hvert fald vandt penge på sagen her, for kommissæren var på det tidspunkt på vej med et direktiv, som ville ramme tobaksindustrien særdeles hårdt på indtjeningen. I den mere milde ende af skalaen findes der dog også en anden forklaring. Nemlig at OLAF simpelthen ikke duer til ret meget. At alle de mange fejl simpelthen er et resultat af uduelighed.

Dømt på forhånd
Uanset hvad, så kan vi dog her afsløre, at OLAF har nogle særdeles besynderlige arbejdsgange. I deres interne arbejdspapirer står der blandt andet, at OLAF ikke skal efterforske sager, de ikke er sikre på, at de vil vinde. Det kræver jo klart nok, at OLAF fra starten beslutter sig for, om nogen er skyldige.  Det er så måske en del af forklaringen på, at en analyse af 1179 sager OLAF har haft, eller stadig har i gang, har de kun i 7,5 procent af tilfældene gider at interviewe eller afhøre de mistænkte. Endnu værre ser det ud med noget så almindeligt som vidner. Kun 10% af gangene blev vidnerne afhørt. Nå, ja, tænker du måske, hvad rager det mig? Tja, hvis man synes at organiseret kriminalitet burde være noget der skal bekæmpes, og man så måske oveni købet synes, at EU’s interne vagthund burde opføre sig som i et normalt demokrati, med fx princippet at alle er uskyldige indtil det modsatte er bevist, ja, så er det da noget af en historie, der bliver oprullet for tiden.


Statsminister Helle Thorning Schmidt på skattejagt i EU

ec.europa.eu
Foto: ec.europa.eu

23. maj 2013

Nej her er der ikke tale om en god gammeldags skattejagt, som vi kender dem fra Indiana Jones filmene. Sagen er derimod den, at lande som Østrig og Luxembourg sammen med de britiske kanaløer i årevis har været kendt som steder, hvor man kan placere penge uden at skulle svare på for mange spørgsmål. En rapport lavet for socialdemokraterne i EU-Parlamentet skønner, at der hvert eneste år bliver snydt med skat for hele 7500 milliarder kroner. Ja du læste rigtigt, 7500 milliarder kroner! Det svarer nogenlunde til mere end alle EU landenes udgifter til enten sundhed eller udddannelse. Danmark støtter en hårdtslående EU-plan om en fælles, europæisk sortlistning af de skattely-lande, som nægter at udveksle oplysninger om deres bankkunder.

I løbet af de seneste måneder er der sket en opsigtsvækkende optrapning i jagten på skattesnydere i både Europa og USA. Det er nemlig en kendsgerning, at store firmaer som fx Google og Apple via Irland kanaliserer enorme summer til såkaldte skattely og ender med at betale meget lidt i skat i de lande, hvor de faktisk tjener pengene.

Nye regler inden årets udgang

EU-landenes stats- og regeringschefer blev på topmødet d. 22 maj i Bruxelles enige om, at EU i år skal have nye regler på plads, der skal gøre det sværere at gemme skattepenge i andre EU-lande end der, hvor man er skattepligtig. Det betyder, at samtlige EU-lande har sagt god for målet om, at de skal lave en aftale om automatisk udveksling af information om de bankkonti, som andre EU-landes borgere måtte have i deres land.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt glæder sig over, at topmødet kom længere, end hun havde håbet eller regnet med, i arbejdet med et fælles indgreb mod skattesnyd inden for EU landende.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, betegner i sin første kommentar efter topmødets afslutning aftalen som "et gennembrud".

Luxembourgs premierminister, Jean-Claude Juncker, har tidligere erklæret sig klar til at gå med i samarbejdet fra begyndelsen af 2015.


Cypern – et land der bare skulle køres over af alle

ec.europa.eu
Foto: ec.europa.eu

3. april 2013

I virkeligheden, er det et tegn på, at EU’s 3 instanser er blevet mere professionelle i deres kommunikationsstrategi. Mere derom senere. Det er deres egen skyld, cyprioterne. Ja, de er vel grækere, der bare ikke har styr på noget som helst, og det er derfor, de selv skal til lommerne for at komme ud af den suppedas, de selv har bragt sig i. Sådan omtrent lyder det fra Merkels kontor, og tyskerne elsker hende for den analyse. Det er godt nyt for Tysklands leder, der jo håber på genvalg. De flest andre EU-lande er trætte af de ”dårlige elever i EU-klassen”, de såkaldte PIIG landene, der nu åbenbart tæller endnu et land fra de varme, og derfor uansvarlige egne. Nå, ja, Irland er måske ikke så varmt et land, men alligevel. Dernede sydpå er de iltre, dovne og kan ikke finde ud af andet end at protestere og forbruge penge, de ikke har. Ik’?

EU Kommissionen har længe været træt af EU's vel varmeste land, Cypern, hvor russere har bosat sig, udnyttet et (meget) lempeligt banksystem, lave selskabsskatter, men især den her metode, hvor INGEN (banker) spørger til, hvor pengene stammer fra. Med andre ord, er Cypern det perfekte sted at vaske kriminelle penge fri for mafia snavs. Se DET irriterer Kommissionen virkelig meget. Med god grund, kan man jo mene. Derfor var Kommissionen, og især deres sendebude, da også ude og fortælle om, at det netop er den slags mafiapenge, de var efter, når de nu indefrøs alle beløb over 744.000 kroner (100.000 Euro). Se, DET hedder faktisk at "prime" i almindelig kommunikationsteori. En yderst kendt metode, som alle journalister og politikere burde kunne gennemskue. Man "gøder jorden" for det, der så kommer sidenhen. De fleste medier åd den forklaring råt, forklarede "at det var et særligt tilfælde", underforstået, at normalt ville Kommissionen aldrig gøre noget lignende mod andre lande.

Svigtet og snydt af EU
Befolkningen på Cypern føler sig svigtet af EU. Grækerne fik hjælp, og ingen af de græske borgere fik indefrosset deres konti. Det samme gælder alle andre af de kriseramte lande, så Cypern er et særtilfælde. Men for pokker: Hvis de kan lave særregler for Cypern, hvorfor skulle noget lignende ikke ske for andre? Regler og principper skal overholdes. Hvordan kan man lade almindelige borgere betale for, at landet er kørt bankerot, selv om de ikke selv har en klar andel i skylden? For Cypern har ikke handlet så uansvarlig som Grækenland. Faktisk var Cypern med i krisehjælpen til Grækenland, på anbefaling af EU. Vist har to cypriotiske banker investeret alt for mange penge i græske statsobligationer. Men det er jo stadig ikke de almindelige borgers ”skyld”. Uanset hvad, så er det Grækenlands økonomiske nedsmeltning, der på alle måder nu vælter den lille cypriotiske økonomi. Hvis vi nu for nemheds skyld ser på selve ideen med først indefryse og siden beskatte alle formuer. Vil det virkelig ramme millionærer fra Rusland eller andre, der prøver at unddrage skat mm? Jeg tvivler. Undersøgelser viser allerede nu, at jeg har ret i mine tvivl.

Rammer de fornuftige
Det er dem, der har sparet op og ikke levet over evne, som man jo netop påstår, at grækerne har gjort, og så pensionisterne, der betaler. Pension er nemlig som hovedregel en privat opsparing på Cypern. Så nej, det indgreb virker ikke efter den påståede hensigt. Til gengæld kan vi få lidt ro igen, nu hvor EU, og dermed os, har fået forgældet det lille land så dybt, at det ikke lige vil rejse sig foreløbig. Ja, hvis det da ikke var for et enkelt trumfkort. Cypern har nemlig enorme naturgas-reserver, der bare ikke er hentet op. Men det bliver nok næppe staten, der får lov til at udvinde og tjene på det eventyr. Cypern er nu alt for forgældet til at have råd til den slags eventyr...


Artikler som omhandler Euranet i andre medier:
 
 

Læserbrev fra fredericiaavisen.dk d. 08/05-2012


Artikel fra altinget.dk d. 28/3-2012


Læserbrev fra jp.dk d. 03/03-2012


Artikel fra melfarposten.dk d. 11/01-2012


Artikel fra journalisten.dk d. 21/12-2011


Artikel fra fredericiadagblad.dk d. 13/12-2011


Læserbrev fra jp.dk d. 06/10-2011


Læserbrev fra fredericiaavisen.dk d. 24/08-2011


Artikel fra journalisten.dk d. 10/08-2011


Artikel fra melfarposten.dk d. 03/10-2010

 

 


Copyright © - Euranet. All Rights Reserved. Designated trademarks and brands are the property of their respective owners.
Use of this Web site constitutes acceptance of Euranet.